×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

AD: Rätt att ung man fick högre lön

2013-08-21, Tidningenvision.se

En yngre man fick över 2 400 kronor mer i månadslön än en äldre kvinna med likvärdigt arbete. Vision anser att det rör sig om köns- och åldersdiskriminering, men Arbetsdomstolen håller inte med.

– Det är jättetråkigt så klart. Till slut blev det en fråga om bevisvärdering och domstolen valde att tro mer på motpartens vittnesuppgifter, säger Mikael Ruukel, jurist på Vision.

Kvinnan var 64 år och hade jobbat för vårdbolaget Gryning Vård AB i drygt 21 år när en yngre man anställdes för tre år sedan. Mannen, som då var 33 år, fick samma titel (behandlingssekreterare) och arbetsbeskrivning men 2 400 kronor mer i månadslön.

Bolaget motiverar löneskillnaden med att man ville anställa en man och att han hade en mer omfattande utbildning i BBIC (Barnets behov i centrum) än kvinnan.

Av Visions stämningsansökan framgår att kvinnan har bättre utbildning och meriter i övrigt, bland annat är hon legitimerad psykoterapeut, och Vision anser att kvinnan har diskriminerats på grund av sitt kön och/eller sin ålder.

Men nu har Arbetsdomstolen slagit fast att Gryning Vård AB har haft sakliga skäl att ge mannen högre lön och hänvisar till hans BBIC-kompetens. Dock hade alla på arbetsplatsen redan gått en tvådagars utbildning i den arbetsmetoden, men mannen i fråga hade dessutom gått ytterligare en tredagarskurs och arbetat enligt metoden på ett tidigare jobb.

– Vi tycker inte att den skillnaden är så stor att den motiverar en löneskillnad på 2 400 kronor. Men här gör domstolen en annan bedömning, säger Mikael Ruukel.

Han sticker inte under stol med att han är besviken över domen. Han konstaterar dock att principiellt har ingenting nytt framkommit som förändrar rättsläget och att det gäller att inte låta sig nedslås.

– Om vi får ett nytt ärende där vi anser att vi har goda argument kommer vi inte tveka att ta upp det, säger Mikael Ruukel.

Domen i arbetsdomstolen innebär att Vision ska betala motpartens rättegångskostnader på 300 000 kronor.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum