×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Slapp ensamjobb efter fackets larm

2013-04-12, Tidningenvision.se

Hon arbetade själv på natten, på ett härbärge där tunga missbrukare och psykiskt sjuka blandades. Efter en anmälan från Vision slipper Victoria Jansson nu att arbeta ensam.

Fakta

  • Så här säger lagen om ensamarbete (AFS 1993:2 8§). ”Innebär en arbetsuppgift påtaglig risk för våld eller hot om våld får den inte utföras som ensamarbete.”
  • Om ett skyddsombud anser att arbetsmiljön inte är bra kan denna person göra en så kallad 6 6a-anmälan. Anmälan innebär att arbetsgivaren krävs på omedelbara besked för hur arbetsmiljön kan förbättras.

Det kallas gruvan, eller grottan, av de anställda. Korttidsboendet Ria Center i Luleå ligger i en källarlokal med små fönster strax under taket. Mellan klockan tio på kvällen och åtta på morgonen har det bara varit en anställd på plats.

Boendet har tio sovplatser, huvudsakligen utnyttjade av hemlösa missbrukare som kommer på kvällen och går på morgonen. Under senare tid har det dock kommit en ny kategori människor till boendet, människor med en psykisk sjukdom.

Kombinationen av psykiskt sjuka och missbrukare har visat sig explosiv. Victoria Jansson har upplevt flera våldsamma och hotfulla situationer, både mellan boende och riktat mot personalen.

– Man är på helspänn hela tiden. Man har ingen kontroll och vet inte vad som händer bakom ryggen, säger Victoria Jansson, en av fyra anställda.

Under nattpassen är man vaken och tidigare har Victoria Jansson skött praktiska saker åt de boende, som tvätt och städ, på natten. Under senare tid har hon i stället valt att stänga in sig på kontoret efter elva, för att hon inte känner sig trygg på egen hand med de boende.

Åsa Bäcklin, regionombudsman på Vision i Luleå, har besökt Ria Center flera gånger. Tidigare har det ibland varit stökigt, men hanterbart, menar hon. Under senare tid har det dock blivit allt värre. Även poliser har häpnat över att anställda arbetar ensamma på natten. I början av mars valde Åsa Bäcklin därför att göra en så kallad 6 6a-anmälan (se faktaruta). I anmälan togs bland annat ensamarbetet upp.

Reaktionen var snabb. Inom en vecka hade Ria Center beslutat att införa dubbelbemanning på nätterna.

– Det var en nödåtgärd. Vi kunde inte trygga arbetsmiljön för de anställda, säger Eva Magnusson, ordförande i Ria Centers styrelse.

Victoria Jansson är lättad över att ha fått en kollega.

– Hade jag fått veta att det aldrig skulle bli dubbelbemanning hade jag slutat. Det hade inte varit värt det, säger hon.

Dubbelbemanningen är ännu inte långsiktigt finansierad. För att klara det krävs att ersättningen från kommunen höjs. Än så länge har kommunen dock inte gett några besked. Om ersättningen inte höjs kommer centret att tvingas stänga, konstaterar Eva Magnusson.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum