×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sjuka kan förlora ersättning

2013-04-16, Tidningenvision.se

Vissa personer som får sjuklön av arbetsgivaren kan bli av med sin sjukpenninggrundande inkomst och i förlängningen sin sjukpenning om de inte söker jobb aktivt. Det visar en ny dom i kammarrätten.

Fakta

  • Du har haft sjukpenning men den har blivit indragen av Försäkringskassan. Du har dessutom en anställning och arbetsgivaren betalar sjuklön i 180 dagar.
  • Om du är osäker på vad som gäller dig bör du kontakta Vision Direkt på telefon 0771-44 00 00.

En person som haft sjukpenning från Försäkringskassan och blir av med den kan enligt kollektivavtalet för kommuner och landsting få sjuklön i 180 dagar från arbetsgivaren.

Tanken med sjuklönen är att det ska vara ett skydd för medarbetaren så att personen inte plötsligt står utan inkomst om han eller hon blir av med sjukpenningen. Men en ny dom i kammarrätten i Jönköping gör tydligt att sjuklönen, som man får via kollektivavtalet, kan göra att en person i stället blir av med sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

SGI är den årsinkomst som sjukpenningen grundar sig på. Om en person blir av med den blir man ”nollklassad” och kan inte längre få någon sjukpenning. Sjuklönen man får av arbetsgivaren ses nämligen inte som en inkomst, eftersom man inte jobbat för den.

Det går att skydda sin SGI med så kallade överhoppningsbara perioder, som sjukskrivning, föräldraledighet eller arbetslöshet. Därför rekommenderar facket den som blir av med sin sjukpenning från Försäkringskassan att i första hand gå tillbaka till jobbet.

Om det inte är möjligt bör man omedelbart anmäla sig till arbetsförmedlingen för att skydda sin SGI, även om man får sjuklön av arbetsgivaren.

Men det räcker inte med att bara anmäla sig till arbetsförmedlingen och följa deras instruktioner, enligt domen. Kvinnan som domen handlar om hade inte sökt något jobb, men följt arbetsförmedlingens instruktioner. Men domstolen ansåg att hon måste söka jobb aktivt för att inte förlora sin SGI.

– Hon har hållit kontakten med arbetsförmedlingen och gjort som de sagt för att skydda sin SGI. Det är alltså domstolen som bestämt att den här kvinnan inte varit tillräcklig aktiv, inte arbetsförmedlingen, säger Linda Olausson.

Vision har länge diskuterat om de ska ha kvar en paragraf i kollektivavtalet om sjuklön som kan ställa till det för långtidssjukskrivna. Domen i Jönköping ställer nu frågan på sin spets.

– Samtidigt står medlemmarna helt utan inkomst om vi tar bort paragrafen. Det viktigaste rådet jag har är att söka jobb aktivt om man är i den här situationen, även om arbetsförmedlingen inte kräver det.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum