×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Så tycker vi om nya avtalet

2013-04-11, Tidningenvision.se

Tveksam, nöjd, besviken, kritisk, hoppfull. Läs vad Visionsmedlemmar från Ängelholm till Kalix tycker om det nya avtalet.

Claes Andersson, behandlingsassistent, Norrköpings kommun

–Jag är lite besviken på att det blev ett fyraårigt avtal. Det hade varit bättre med två år när vi har så oroliga tider ekonomiskt.

Vad tycker du om att två av åren blev sifferlösa?

–Jag är för en solidarisk lönepolitik. Där jag jobbar kompletterar vi varandra och då blir det märkligt med olika löner. Jag tycker också att det är småpengar vi talar om. Jag vill inte sälja mig för några hundralappar, då får det vara högre summor det handlar om. Samtidigt kan jag prata för mig och diskutera med mina chefer, så på så sätt passar det mig bra.

 

Monika Bunge, ledamot i Visions avdelningsstyrelse i Region Skåne, Ängelholm.

–Jag känner besvikelse över att det är sifferlöst de sista två åren. Jag tycker avtalet är mycket fina ord som sedan blir svårt att genomföra i verkligheten.

Varför då?

– Risken är att arbetsgivaren rycker på axlarna och säger att vi inte har pengar. Vi möts ofta av de argumenten. Jag tror att det är lättare med sifferlöst i kommuner och för mindre yrkesgrupper, men det är svårt för de grupper som jag har kämpat för i många år, som medicinska sekreterare. Det här avtalet ger inte mig som förtroendevald råg i ryggen.

 

Christian Petersson Salvetti, vårdadministratör på habiliteringscentrum i Jönköping

– Jag är ganska nöjd. Jag tycker att det är bra att man får möjlighet att påverka sin lön mer självständigt. Jag har följt debatten lite och ser att några är ganska negativa. Men tanken är ju att man ska kunna förhandla med sin chef i stället för att nationella potter styr.

Passar det dig bra?

– Ja, och jag tycker det är bra att prova lite nya sätt att jobba med lönebildningen.

 

susanne-martinsson.jpg
Mapp: 
Öppna inte i colorbox: 
Tillåt
Susanne Martinsson, medicinsk sekreterare på Kalix sjukhus, ledamot i Visions avdelningsstyrelse.

– Jag är tveksam till den sifferlösa delen i avtalet. Å ena sidan måste arbetsgivaren verkligen tänka till och ta sitt ansvar. På så sätt är det bra. Men det kan också leda till att vissa inte får någon löneförhöjning alls.

Varför tror du den risken finns?

– Okunskap. Vi får hoppas att de lönesättande cheferna fullföljer avtalet och utformar bra lönekriterier. Men risken är att många inte bryr sig och förlitar sig på gamla rutiner. Vad händer om de säger att de behöver spara lite pengar? Då kan det bli noll.

 

beatrice-kanten_10-2.jpg
Mapp: 
Öppna inte i colorbox: 
Tillåt
Beatrice Kantén, ekonomihandläggare i Farsta, Stockholm, ledamot av Visions sektionsstyrelse

– Jag tycker procentsatserna för löneökningar kunde varit högre. Andra året är det 2,2 procent, det tycker jag är lågt. Även om det är det minsta lönerna ska öka med tror jag att arbetsgivarna ser det som taket. De spar på allt och finns det en procentsats kommer arbetsgivaren att budgetera efter det.

Men för de två sista åren i avtalet finns inga procentsatser alls. Vad tycker du om det?

– Det kan bli som en ros

Hur då, vacker men taggig?

– Ja, det kan både bli bra och en katastrof. Det kommer att gynna vissa, medan andra inte får någonting.

Vilka tror du kommer att gagnas?

– Den unga generationen. Är på sitt första jobb efter studierna så vill man mycket, kliver fram, engagerar sig och vill ta mer ansvar. De kommer att få en skjuts uppår. Det går ju inte att generalisera, men jag tror att den äldre generationen får svårare att få upp sina löner.   

 

marita-granstrom-01.jpg
Mapp: 
Öppna inte i colorbox: 
Tillåt
Marita Granström, medicinsk sekreterare och arbetsplatsombud  på kirurgkliniken på Sundsvalls sjuhus.

– Ett år med sifferlöst avtal hade kunnat gå, men inte två.

Varför inte?

– Om det varit möjligt att säga upp avtalet skulle det varit annorlunda. Nu gör det inte det, och vad händer om det går åt fanders första året? Jag tror att det kan bli oroligt.

Men de två första åren garanterar avtalet lönehöjningar på i snitt minst 2,6 respektive 2,2 procent. Vad tycker du om de nivåerna?

– Det är okej. Men det är få som får mer än avtalet garanterar. Det vore toppen om det sifferlösa skulle fungera, men det är svårt att tro.

 

jan-andersson.jpg
Mapp: 
Öppna inte i colorbox: 
Tillåt
Jan Andersson, avdelningsordförande för Vision i Örebro kommun.

– Jag tycker inte att förbundet har mandat att teckna ett sifferlöst avtal, för stödet finns inte från medlemskåren. En intresseorganisation får aldrig någonsin gå emot vad en majoritet av medlemmarna tycker. Oavsett om man tycker att det är en bra metod eller inte har man inte legitimiteten för att stifta ett sådant här avtal.

– Jag är också kritisk mot är att förbundet tecknar ett avtal där två år är sifferlösa och som inte går att säga upp.

Finns det något i avtalet du tycker är bra?

– Villkorsfrågorna, som längre föräldrapenningstillägg och möjligheten att göra upp om mer flexibel arbetstid, är bra. Men om ska sälja ut siffrorna i avtalet, som man gjort, tycker jag att man borde fått mer tillbaka.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum