×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Risk att fler blir utan tjänstepension

2013-04-17, Tidningenvision.se

Andelen anställda som jobbar i företag utan kollektivavtal har sedan 2005 ökat från 7 till 11 procent. Totalt saknar nu nästan en halv miljon anställda kollektivavtalad tjänstepension, visar en rapport från AMF.

I rapporten ”Tjänstepensionerna i framtiden” pekar pensionsförvaltaren AMF på hur förändringarna på arbetsmarknaden kan innebära att fler riskerar att stå utan tjänstepension i framtiden.

Andelen pensionärer som får tjänstepension har ökat stadigt den senaste tioårsperioden, men det finns en risk att den positiva trenden förändras. Det beror, enligt AMF, på flera sammanhängande faktorer: att allt färre är med i facket, att sysselsättningen minskar i offentlig sektor och i privata branscher där samtliga eller många arbetsgivare har kollektivavtal, och att de nya jobben främst skapas i små företag där det är ovanligare med kollektivavtal.

Sedan 2005 har antalet anställda som inte är med i facket ökat med 400 000 personer. Det finns visserligen inga krav på att man ska vara medlem för att omfattas av de kollektivavtalade pensionsföräkringarna på sin arbetsplats. Men om färre är med minskar företagarnas incitament att ansluta sig till kollektivavtal.

Företag kan förstås ha privat tecknade pensionsförsäkringar istället, men det ställer i vilket fall som helst större krav på den anställda att hålla koll på om de har någon tjänstepension.

Statistiken visar också att allt färre små företag har kollektivavtal. Bland företag med färre än 50 anställda har andelen som saknar kollektivavtal sedan 2005 ökat från 51 procent till 58 procent. Enligt AMF:s beräkning betyder det att cirka 480 000 personer jobbar i företag som inte har kollektivavtalad tjänstepension.

Sedan 2005 har det tillkommit nästan en kvarts miljon jobb i småföretag, vilket motsvarar nästan 60 procent av jobbtillväxten under perioden. Av de totalt cirka 400 000 nya jobben kan hälften ha uppstått i företag som saknar kollektivavtal, skriver AMF.

AMF:s slutsats blir att samtliga trender pekar på att fler själva får ta ansvar för sin tjänstepension.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum