×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Martin sätter bollen i rullning

2013-04-09, Tidningenvision.se

På Karlshamns konstgräsplan har säsongen sparkat i gång för Team IFK, ett lag för personer med funktionsnedsättning. Fritidskonsulenten Martin Eliasson jobbar för att fler föreningar ska öppna dörren för alla.

Fakta

Ålder: 30 år.
Gör: Fritidskonsulent i Karlshamns kommun.
Utbildning: Idrottsvetenskapliga programmet i Halmstad.
Bor: I Karlshamn med fru och två döttrar.
Intressen: Gillar att springa långt, upp till 2 mil om tid finns. Läser mycket, just nu en biografi om bandet Metallica.
Lön: 26 400 kronor/månad.
 

 

Blåsten är så kall att det smärtar i ansiktet. Österslättsskolans lysgröna fotbollsplan kantas av stora snödrivor, trots att det är vår.

Med det hindrar inte Team IFK:s spelare att komma till träningen. Ögonen lyser på backen Eva Johansson, som släpar på en stor trunk.

– Vi spelade match i helgen. Vi vann! säger hon och ser stolt ut.

Det blev 4-0 mot Jämshög, som också har ett fotbollslag för spelare med funktions-
nedsättning.

Team IFK "Fotboll för alla" startades för två år sedan av fotbollsklubben IFK Karlshamn och har i dag tolv spelare i olika åldrar och med olika funktionsnedsättning.

Enligt LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska kommunerna verka för att det allmänna kultur- och fritidsutbudet är tillgängligt även för personer som behöver stöd.

Vissa kommuner har anställt särskilda fritidskonsulenter som ansvarar för att det finns ett utbud av fritidsaktiviteter att välja bland, oavsett om man är blind, har adhd, sitter i rullstol, har multihandikapp eller vad det nu kan vara.

I Karlshamns kommun arbetar Martin Eliasson halvtid med detta, den andra halvan av sin tjänst ägnar han åt fritidsfiskefrågor, schemaläggning av hallar och andra idrottsrelaterade frågor.

I Karlshamn bor flera hundra personer som har behov av särskilt stöd – räcker det verkligen med en halvtid för att förverkliga att alla får en rik fritid?

– Nej, min halvtid räcker inte. Man skulle kunna jobba hur mycket som helst med dessa frågor, säger Martin Eliasson, som varit fritidskonsulent i kommunen i snart två år.

Inom handikappolitiken ligger just nu mycket fokus på att personer med funktionsnedsättning ska inkluderas i samhället.

– Men långtifrån alla vill integreras, vissa känner sig mer trygga i en grupp där aktiviteten är anpassad efter dem. I den bästa av världar skulle båda alternativen finnas. Då skulle föreningarna vara öppna, samtidigt som det fanns smågrupper där de hade mer tid på sig, säger Martin Eliasson.

Tanken är att det ordinarie föreningslivet ska bli bättre på att anpassa sin verksamhet så att även personer med funktionsnedsättningar kan delta. Martin Eliassons uppgift är att driva på utvecklingen och stötta föreningarna.

– Det pågår en förflyttning. Ett exempel är att man lyft fotbollen för personer med funktionsnedsättning från Blekinge handikappförbund till fotbollsföreningen.

För att förbättra kontakten med förenings­livet har fritidskonsulentens tjänst i Karlshamn flyttats från omsorgsförvaltningen till fritidsenheten.

Det har hänt en del på sista tiden, berättar Martin Eliasson. Små steg, men i rätt riktning. Bangolfklubben har fått en ny inomhushall som är anpassad så att man kan sitta i rullstol och spela. Skytteföreningen har köpt in gevär på stativ som man kan styra via en joystick med hakan eller fötterna. Och ridklubben har startat en speciell grupp på ridskolan.

Själv har Martin Eliasson ett förflutet som hockeyspelare, ett intresse som slukade all hans fritid men som fick ett brutalt slut när han slet av korsbandet i knäet. Något hockeylag för funktionsnedsatta finns det dock inte i Karlshamn.

– Karlshamn är lite litet för att själv fixa hockeylag och det skulle bli dyrt att köpa in utrustning. Det är en grupp som har dåligt med pengar, vilket begränsar utbudet.

– Ibland bygger man upp en bild av att man måste göra något jättestort för att förbättra fritiden för denna grupp. Vi gick ut med en enkät till alla och frågade vilka fritidsaktiviteter de önskade mest. I topp hamnade skogspromenader, tillägger han.

När Martin Eliasson började på sin tjänst i Karlshamn fanns det ingen fritidsgård för ungdomar med funktionsnedsättning. Det har han varit med och startat. Träffpunkten Annexet har öppet på torsdagskvällar med aktiviteter som pyssel, karaoke och nintendo wii.

– Det har blivit jättepopulärt, med upp till 30 besökare. Många har fått nya vänner och umgås även utanför Annexet. Det är detta som gör mig gladast på jobbet: att se människor utvecklas genom att börja en aktivitet.

Men Martin Eliasson tycker att det behövs mer verksamhet för barn och unga.

– Jag vill utöka fritidsgården till 2–3 kvällar i veckan. Det finns jättemycket idéer och jag har begärt mer pengar i kompletteringsbudgeten.

Dessutom vill Martin Eliasson starta särskilda utbildningar för föreningsledare.

– Det finns mycket osäkerhet bland ledare kring att ta emot någon med funktionsnedsättning. Den rädslan är ett stort hinder. Det vill jag överbrygga.

På Österslättsskolans fotbollsplan värmer Eva Johansson och de andra spelarna upp, de springer runt koner och dribblar med bollarna. Då och då springer någon av planen för att värma sina vind­pinade händer i omklädningsrummet en stund.

Tränaren Patrik Lindqvist berättar om hur stort det var när lagspelarna för första gången fick klubbkläder.

– Eva var jättelycklig för att hon skulle få träningskläder för att hon var med i en förening. Det kändes så fantastiskt. Då förstår man vad mycket det betyder med den delaktighet och gemenskap som en förening kan erbjuda, säger Patrik Lindqvist.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum