×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Han sätter färg på kulturlivet

2013-04-23, Tidningenvision.se

Pumptermosar, tvättmaskin och en kåta. Vad har det med en kultursekreterare att göra? Tidningen Vision hängde med Jimmy Alm i Färgelanda en dag på jobbet.

Fakta

Ålder: 30 år.

Gör: Kultursekreterare i Färgelanda kommun.

Lön: 23 800 kr/mån.

Tre kulturtips: Sara Hallström (poet), Wong Kar-Wai (filmregissör), Hilma af Klint (utställning på Moderna museet i Stockholm).

Presskonferensen är avklarad. Affischerna är tryckta och uppsatta. Facebooksidan och evenemangskalendern uppdaterade.

Hur många kommer på invigningen?

– Det blir så många det blir. Jag försöker fokusera på det jag kan göra, att sköta marknadsföringen.

– Men säg så här: Det jag vill, är att visa för människor att det finns alternativ till det man gör i dag. Då spelar det ingen roll om det till ett evenemang kommer 50 personer som är vagt intresserade, eller en enda som verkligen berörs.

Jimmy Alm har lämnat tjänsterummet ovanför biblioteket i centrumhuset och promenerar bort till den nedlagda Höjdenskolan. Det är några timmar kvar till kvällens presentation av Imagine, ett projekt där 15 scenkonstnärer bosätter sig i kommunen under en månad, ordnar workshops och föreställningar.

Det har krävt en hel del förberedelser. Det mesta har löst sig: Det kommunala bostadsbolaget ställde upp och ordnade rum till konstnärerna på en stängd konferensanläggning. Och det gick att hyra skolan där evenemangen ska äga rum.

En del strul på vägen har det varit. Bland annat att fixa ett kök i skolan som gick att använda, att leta reda på och installera en tvättmaskin, och nu senast ordna extranycklar till konstnärernas rum.

– En fin sak med att jobba i en liten kommun är att det är så nära mellan människor. Man springer på folk hela tiden och kan till exempel fråga en vaktmästare och få hjälp även om det inte hör till hans arbetsuppgifter.

– Fast just det här projektet har varit ett praktiskt helvete. Bara det här med nycklarna innebär ytterligare tio arbetsmoment för mig med alla kontakter som måste tas innan det är fixat, säger Jimmy Alm och konstaterar att som kultursekreterare i en liten kommun är man ensam i sin roll. Och det är svårt att ha alla kompetenser som krävs.

– Min styrka är att ta fram idéer. Däremot trivs jag inte i den administrativa rollen, jag är inte så bra på att formulera styrdokument och inte så förtjust i att sitta i möten.

Det där sista känns logiskt när det kommer från Jimmy Alm, en person som säger att han så sent som 2010 – när han skulle anställdas – inte visste vad en kommun var för något. Det första han fick reda ut för sig själv var skillnaden mellan tjänstemän och politiker.

Rollen var alltså okänd, men inte orten. Jimmy Alm är uppväxt i Färgelanda, men lämnade kommunen så snabbt han kunde efter skolan. En tid bodde han i Japan, därefter i Göteborg där han var med och drev ett kulturhus en sommar. Fler kulturarrangemang och festivaler följde, därpå en kulturprojektutbildning, och så en dag för tre år sedan fick han tips om att Färgelanda kommun sökte en vikarierande kulturassistent.

– Redan när jag läste platsannonsen kändes det rätt, säger Jimmy Alm och beskriver det som att cirkeln slöts.

– Det har varit en personlig grej för mig. Jag lämnade en gång Färgelanda i förakt. Men de erfarenheter jag fått under åren jag varit ifrån kommunen har gjort det möjligt att se min uppväxt här med nya ögon.

Som kulturassistent tog Jimmy Alm hand om konsthallen, nationaldagsfirandet och andra arrangemang. Men rastlösheten kom krypande, och ur den föddes idén till Färgfest, ett kulturevenemang som blivit årligt återkommande.

– Första året tog jag på mig för mycket. Ena stunden presenterade jag en film, i nästa ordnade jag en straffsparkstävling, och så vidare. Men det är så det är: jag får en idé, och sen ska den genomföras, kosta vad det kosta vill.

Men med en liten kommun följer också en liten budget. Som kultursekreterare förfogar Jimmy Alm över 144 000 kronor per år till allmänkultur, plus 125 000 till barnkultur. Visst ordnas teaterföreställningar och annat, men det funkar inte att välja och vraka ur Kultur i Västs katalog över paketerbjudanden.

– Det skulle vara förödande för budgeten. Och jag gillar inte att söka bidrag, då måste man anpassa språket för att få några pengar. Jag försöker hitta billigare grejer, aktörer som tycker 5 000 kronor är ett bra gage, säger Jimmy Alm.

Ett exempel är MIKS i höstas, en festival med poesi, frijazz med mera på programmet som genomfördes med i stort sett nollbudget.

– Jag ville se om det gick att genomföra ett så smalt arrangemang på landsbygden.

Och?

– Jodå, det kom 50–60 personer. Men det betyder mer än så. Jag har mött människor efteråt som tyckte att det var kul med festivalen, även om de själva inte var där.

Eftermiddagsbesöket på Höjdenskolan är avklarat. Jimmy Alm har en ny lista på saker som ska fixas till invigningen: Anmälningsblanketter till konstnärernas workshops, pappershanddukar, och pumptermosar till kaffet.

Några timmar senare är han tillbaka med bilen lastad. Publiken droppar in, ett tjugotal personer som tar plats i skolans före detta matsal.

Presentationen av Imagine drar i gång, ett nytt kulturarrangemang startar i Färgelanda. Men för Jimmy Alm blir det ett av de sista. Tiden som kulturtjänsteman är slut. Uppsägningen är inlämnad, till sommaren lämnar han lägenhet och prylar för att resa runt med bil och bo i en kåta som kan ställas upp var som helst.

– Jag vill själv kunna bestämma över min tid och vad jag vill lägga min energi på. Inte vara bunden som anställd. Det har varit jättebra här, men det skulle komma ånger om jag fortsatte.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum