×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Bättre betalt för dig med beredskap

2013-04-25, Tidningenvision.se

Jobbar du jour eller beredskap? I det nya avtalet kopplas ersättningen till din faktiska lön – vilket för nästan alla innebär bättre betalt.

Fakta

  • Jour innebär att man utöver ordinarie arbetstid befinner sig på arbetsplatsen för att vid behov omedelbart kunna börja arbeta. Ersättningen i det nya avtalet är 29,2 procent av timlönen upp till 50 timmar i månaden, därefter är ersättningen 58,4 procent av timlönen.
  • Beredskap innebär att man utöver ordinarie arbetstid finns till förfogande på en plats nära arbetsplatsen och ”utan dröjsmål” kan börja arbeta. Ersättningen i det nya avtalet är 14 procent av timlönen upp till 150 timmar i månaden, därefter är ersättningen 27,7 procent.
  • Förändringarna börjar gälla från den 1 oktober 2014.

Flera av Visions yrkesgrupper, som tekniker och ingenjörer, har ibland jour eller beredskap om något oväntat skulle ske på arbetsplatsen. Ersättningen för detta har tidigare varit angiven i kronor men i det nya avtalet mellan Vision och arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har kronorna ersatts av en procentsats kopplad till den lön man har.

– Den stora fördelen med att koppla ersättningen till lönen är att ersättningen slutar att tappa i värde. På grund av inflationen och löneökningar har ersättningarna för jour och beredskap minskat i värde i förhållande till vad man tjänar, säger Matteus Canevall, ombudsman på Vision.

Vision har drivit frågan om höjd ersättning för jour och beredskap även vid tidigare avtalsförhandlingar. Då utan att få med sig SKL. Men i år har man alltså lyckats.

– Jag tycker att det är en jättebra lösning. Nu är ersättningen kopplad till din lön och våra medlemsgrupper kommer att vinna på det. Förändringen innebär en uppvärdering av jour och beredskap som innebär att alla med en heltidslön över 18 000 kronor kommer att få högre ersättning jämfört med nuvarande nivåer, säger Matteus Canevall.

I det nya avtalet finns också möjlighet att ta ut ersättningen i ledig tid.

Flera Visionsmedlemmar har tidigare kritiserat ersättningsnivåerna för jour och beredskap. Tekniker vid Landstinget i Kalmar har kallat beredskapsersättningen för ”slaversättning”.

Driftteknikern Peder Cederlöf på Västerviks sjukhus är en av dem. Det nya avtalet är bättre, tycker han. Men med en genomsnittlig teknikerlön blir skillnaden i pengar ganska liten.

– Jag har räknat lite på det och för någon med en lön på 25 000 kronor ger det runt fem kronor mer i timmen, och det är visserligen 33 procent mer, men egentligen är det inga pengar att tala om, säger han.

Peder Cederlöf nämner också ett annat irritationsmoment, något även andra tekniker Tidningen Vision talat med tagit upp. Enligt arbetstidsreglerna måste man ha sammanhängande vila på 72 timmar efter elva dagars arbete. För alla som har beredskapsveckor innebär det att man tvingas ta en ledig dag – utan betalt. Den påtvingade ledigheten arbetas i stället in genom att övriga arbetsdagar blir längre.

Den frågan har inte lösts genom det nya avtalet.

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum