×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tolkar i bojkott för bättre villkor

2012-09-28, Tidningenvision.se

Språktolkar i Värmland vägrar ta uppdrag i vården. Orsaken är att arvodena sänkts efter den senaste upphandlingen.

Sedan i våras är det företaget Semantix tolkjouren som ansvarar för tolkförmedlingen i landstinget Värmland. För de fristående tolkarna som får sina tolkuppdrag av förmedlingen har det inneburit sämre betalning, säger Rosette Aronsson, språktolk och ledamot av Visions riksavdelning för tolkar.

– För mig är arvodet 205 kronor per timme inklusive reseersättning. Det är ungefär hälften mot den ersättning jag hade tidigare.

Konsekvensen har blivit att cirka 50 tolkar som är medlemmar i Vision vägrar att ta uppdrag för Semantix. I stället jobbar de för den kommunala tolkförmedling som också gör uppdrag åt landstinget.

– Vi vill ha bra arbetsvillkor. Semantix är inte beredda att betala och inte att förhandla med oss heller, säger Rosette Aronsson, som också varnar för att patientsäkerheten blir sämre när okvalificerade tolkar som är beredda att acceptera lägre arvoden används.

Det är inte första gången tolkar reagerat på villkoren hos Semantix. För några år sedan var det tolkarna i Helsingborg som bojkottade uppdrag i vården.

Chris Kosanovic, avdelningsordförande för Vision Rikstolk, konstaterar att problemet ligger i upphandlingarna, att landstingen och andra myndigheter låter tolkförmedlingarna konkurrera med priset om vem som ska få leverera tolktjänster.

– Vi har problemet att tolkförmedlingarna kan lägga anbud utan att ha något avtal över huvud taget med tolkarna. Sedan när upphandlingen är färdig ställs vi inför fait accompli: Den som vill ha jobb får acceptera de arvoden som erbjuds, säger han.

Elisabeth Cardoso da Silva, affärsområdeschef för kontakt- och telefontolkning på Semantix, bekräftar att tolkarna i Värmland inte vill arbeta för dem. Men hon säger sig vara beredd att förhandla.

– Vi behöver träffa både tolkarna i Värmland och Vision, säger hon.

Kan ni tänka er att skriva avtal med Vision om tolkarnas arvoden?

– Det har vi inte diskuterat i ledningen. Jag vill veta vilka villkor tolkarna vill ha. Vi behöver träffas, säger Elisabeth Cardoso da Silva.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum