×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tanten på tapeten

2012-09-03, Tidningenvision.se

Att vara tant har blivit trendigt. Hon hyllas i litteratur, utställningar och slår an tonen i mode- och bloggvärlden. Men till alla wannabetanters förtret krävs det mer än en prickig kjol och en söt handväska för att förvärva den åtråvärda titeln. Gör testet längst ned på sidan för att se om du är en tant.

Ni vet tanten. Hon som har strumpor i sandalerna, planterar om sina blommor varje vår, alltid har ett extra plåster och handsprit i handväskan/ryggsäcken, tar med termos på resan, småpratar med folk i mat­affären och inte drar sig för att ryta till om någon lämnar ölburkar på stranden.

Från att för några år sedan ha varit nästan osynlig, syns hon nu allt oftare. Svenska modeskapare hämtar inspiration från 1950-talet, då piffiga blusar och kjolar som gick över knäet fanns i var kvinnas garderob. Tantigt hantverk, som virkning, har visats upp på en stor utställning och i höst landar två ultimata tantböcker på bokdiskarna.

Den lite tyngre Tanten, vem är hon? En (t)antologi av Marianne Liliequist och Karin Lövgren med texter om kvinnors åldrande, tantgalleriet i Astrid Lindgrens böcker och analyser av ”gör-om-mig-konceptet” i ett populärt tv-program, och den mer lättsamma Äntligen Tant av illustratören Anna Eriksson. Hon ser tant-trenden som en hyllning till den klassiska tanten som nu är på väg att försvinna.

– Hon i hatt och kappa med handväskan i ett tvåhandsgrepp, vi som är i tantålder i dag ser knappast ut så. Hon stod för trygghet och nu vill man hylla henne på alla sätt.

I Anna Erikssons bok finns till exempel ett slags ”tantkalender”, med förslag på tantiga aktiviteter som passar de olika årstiderna.

– I januari håller tanten på och detoxar. Till exempel kan ”allt-möjligt-lådan-i-köket” behöva rensas ur eller så kan man behöva se över sitt tv-tittande.

Tanten inleder sedan våren med att delge lite regler för hur man uppför sig när man är ute på vårpromenad.

– Man ska inte sms:a och gå samtidigt, man ska hålla undan paraplyet när man möter någon och cyklar ska ledas utanför trottoaren, annars blir det för trångt.

Sedan kommer sommaren och då är det dags att åka ut och resa, för tanter gillar att se nya saker.

– Då är det lätt att tanten får resfeber, ett sätt att undvika det är att redan dagen före resan besöka tågstationen så att man vet var man ska ta vägen när det sedan väl är dags.

Under hösten blir det svamp-jakt, nyponmarmeladkokning (nypon är det senaste i tantkretsar, nypon sägs vara bra för lederna och innehåller mycket C-vitamin) och en och annan krämpfika. Det vill säga, kaffe med dopp där man i förväg bestämt att samtalet ska ägnas åt olika hälsobesvär.

Sedan kommer vintern med julen, som är tantens stora högtid. Till den finns många olika sätt att förhålla sig: allt från jul-strul-tanten som glömmer att köpa saffran och misslyckas med skinkan, till mys-jul-tanten som gör kreativa paketinslagningar och går på alla gammeldags julmarknader hon kan hitta, till alternativa-jul-tanten som reser bort och struntar i hela kalaset.

– I dag kan en tant vara många olika sätt. Man kan själv välja om man vill baka cupcakes och surdegsbröd eller låta bli, säger Anna Eriksson.

Men tanten är långt ifrån okontroversiell. På senare år har en debatt härjat där 80-talistbloggerskor som Underbara Clara stått i centrum. Av kritikerna har hon och andra anklagats för att damma av unkna kvinno­ideal genom att offentligt ägna sig åt att baka och pyssla. Men Anna Eriksson blir inte provocerad.

– Av wannabetanterna menar du? Nej, inte alls. Men det är erfarenheten som gör tanten. Det är den som ger skinn på näsan och friheten att våga vara motvalls. Men hänger de i och jobbar på blir de också fullfjädrade tanter en dag.

 

Testa dig själv!

  • Samlar dina högklackade skor damm i garderoben eftersom du föredrar dina sköna Ecco-skor?
  • Tycker du att stringtrosor är att likna vid ett medeltida tortyrredskap?
  • Tycker du att det är självklart att laga kläder som går sönder även om det är billigt att köpa nytt?
  • Har du en fin kalender i papper som det går att hålla i?
  • Gillar du att besöka hembygdsmuséer när du kommer till mindre orter?
  • Tycker du att ditt utseende är helt okej trots att det var länge sedan din hy var slät som en babyrumpa?
  • Använder du plastklämmor för att hålla ihop brödpåsar med?
  • Lägger du matrester i små tätslutade plastburkar trots att du vet att du inte kommer hinna äta upp den?
  • Får du dåligt samvetet om du låter bli att plocka bär/svamp frukt när det är säsong?
  • Är fredagsfika med arbetskamraterna en självklarhet?

 

Svarade du ja på någon av frågorna är du på väg att bli en tant.

Svarade du ja på mer än hälften av frågorna är det bara att kämpa på. Snart är du en fullfjädrad tant.

Svarar du ja på alla frågor? Grattis! Du är tant ut i fingerspetsarna. En aldrig sinande källa till trygghet, sunt förnuft, raka rör och fikabröd.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum