×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stor brist på personal inom socialtjänsten

2012-09-26, Tidningenvision.se

Att hitta kompetent personal är en av socialtjänstens viktigaste utmaningar inför framtiden, enligt landets socialchefer. Men med låga löner och små karriärmöjligheter är det svårt att få ihop ekvationen.

För fjärde året i rad har Vision undersökt hur landets socialchefer ser på sitt uppdrag. Årets rapport bygger på 129 enkätsvar.

Precis som tidigare år framträder bilden av en yrkeskår som är trängd mellan lagstiftning och ekonomi. Nästan 70 procent av socialcheferna anser att det ibland eller ofta finns en skillnad mellan den politiska målsättningen och verksamhetens faktiska utförande.

Trots det pressade läget anser en övervägande majoritet av cheferna att kommunen lever upp till de lagar som styr verksamheten. Mest problem vållar LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. 13 procent av socialcheferna anser inte att de kan leva upp till den, trots att de är en konkret lag med tydliga rättigheter.

När socialcheferna själva får peka ut de viktigaste utmaningarna inför framtiden nämns bland annat resurser och metodutveckling.

Högst upp på listan kommer personalförsörjning, vilket stämmer väl med Sveriges Kommuner och Landstings beräkningar som visar att det kommer att behövas cirka 100 000 nya medarbetare inom socialtjänsten de kommande åtta–tio åren.

– Det är en fråga vi diskuterar mycket hos oss. Framöver kommer det att bli svårt att rekrytera socialsekreterare med särskild kompetens inom barn och familj. Konkurrensen är stor, både från myndigheter som Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen och från andra kommuner, säger Karl Gud­mundsson, socialdirektör i Norr­köpings kommun.

Frågan är hur attraktiv kommunernas socialtjänst är för unga och nyutbildade socionomer och vilka villkor de kan erbjudas? Här är socialcheferna ganska pessimistiska.

Hela 91 procent av socialcheferna tycker visserligen att man kan locka med intressanta arbetsuppgifter. Men bara 39 procent anser att den egna organisationen betalar löner som är konkurrenskraftiga.

– Lönen har stor betydelse, det är både fack och arbetsgivare överens om här i Norrköping. Men den måste också kombineras med goda arbetsförhållanden.

Hälften, 51 procent, av socialcheferna i undersökningen, anser att man kan erbjuda bra karriärmöjligheter. Här anser Karl Gudmundsson att någonting måste göras.

– Den vanligaste karriärutvecklingen är att man blir chef, men tyvärr finns det inte så många specialistfunktioner inom socialtjänsten. Erfarna och kompetenta socialarbetare borde användas för att lära upp och introducera de som är nya. Det skulle alla vinna på, säger han.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum