×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nya karensregler slår hårt mot skiftjobbare

2012-09-25, Tidningenvision.se

Personalen i Landskrona kommun har tidigare kunnat kompa eller ta semester för att slippa karensdagen. Men nu är det slut med det, vilket gräver djupa hål i de anställdas plånböcker.

Särskilt utsatta är personalgrupper som jobbar skift, som brandmästare, styrkeledare och brandmän. För den som till exempel jobbar sju dygn på en månad och råkar bli sjuk vid ett par tillfällen kan den ekonomiska smällen bli kännbar.

– Det blir väldigt kostsamt för oss. Det kan handla om ett avdrag på runt 2 000–3 000 kronor, säger insatsledaren Billy Persson.

Tidigare har personalen i stället tagit ut intjänad komptid eller tagit en semesterdag när de blivit sjuka.

– Vi tyckte att det var en vinna-vinna-situation. Arbetsgivaren slipper ha personal på plats som smittar ner varandra och som inte är fullt friska för till exempel rökdykning. Vi har haft fall med hjärtsäcksinflammation som kan ha samband med ansträngning med infektion i kroppen. Och så slipper vi förlora pengar, säger han.

Personalchefen Anders Kullen­berg är den som satt punkt för kompandet och semestrandet på karensdagarna. Han förklarar sitt agerande med att han vill att man följer intentionerna i sjuklönelagen.

– Vi förfogar inte över lagen. Man kan inte byta en förmån mot en annan så här, säger han.

Har du någon förståelse för att personalen tycker att det är jobbigt att förlora så mycket lön?

– Det har jag. Samtidigt är karensdagen ett ekonomiskt faktum för alla.

Skulle arbetsgivaren kunna stå för karensdagen för vissa anställda, till exempel yrkesgrupper som jobbar skift?

– Det kan jag inte ta ställning till. Det skulle i så fall vara en fråga man får lyfta till personalutskottet för en värdering ur arbetsgivarperspektiv, säger Anders Kullenberg.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum