×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nu skjuter många på jobbet

2012-09-11, Tidningenvision.se

Älgjakten är nu i gång för fullt. I Bjurholms kommun är den så pass populär bland tjänstemännen att möten måste anpassas efter skjutandet. Och i många kommuner sparar anställda semesterdagar för att kunna delta.

Fakta

Älgen
• En älg väger mellan 200 till 550 kilo och finns i hela landet med undantag på Gotland. I Nordamerika kan den väga upp mot ett ton. Älgjakten börjar vanligtvis första måndagen i september för norra delen av landet, andra måndagen i oktober för den södra delen. I år väntas över 100 000 älgar skjutas, vilket skulle ge 13 000 ton älgkött.

Jägaren
• Det finns 265 000 jägare i Sverige. Antalet kvinnliga jägare ökar år för år och utgör i dag cirka 7 procent. De som jagar älg uppger att jakten är 64 procent rekreationsvärde och 36 procent köttvärde. 9 dagar lägger den genomsnittlige jägaren på älgjakt varje år. Över 1 miljon jaktskott avlossas årligen. Antal tillståndsgivna vapen i landet är 1 974 496.

Den 3 september började jakten i den norra halvan av landet. Älgjakten sägs vara världens största jaktrörelse – mer än 230 000 jägare deltar varje år. En rundringning till kommuner i Jämtlands, Västerbottens, Norrbottens och Västernorrlands län visar att jakt på skogens konung fortfarande är mycket populär.

Bara i Jämtlands län sköts det 13 249 älgar förrförra säsongen. Strömsunds kommun i länet sägs vara ett av de älgtätaste områdena. Anders Andersson, Strömsunds kommunchef, jagar inte själv men berättar att många tjänstemän på kommunen gör det. Flertalet har tagit ut semester nu i början av september.

– Men det är inte som det var för kanske 20 år sedan då det nästan var tomt på en del arbetsplatser. Jag tror att det har blivit lite mindre, dels för att jakttiderna är mer utspridda nu för tiden och dels för att mer folk som jobbar här är inflyttade, säger han.

Många har planerat in semester i början av månaden, men det är svårt att få en exakt siffra. Vi kan dock notera att i snitt tio procent av kommunernas invånare sökt jaktkort hos Naturvårdsverket i år. Men det är inte bara i norr som folk är jakttokiga, tvärtom, Stockholm och Göteborg ligger i topp. Jaktkort registreras nämligen på folkbok­föringsadress, men det säger inget om var jägarna har tänkt jaga. De totalt 54 000 personer som skaffat jaktkort i Stockholms och Västra Götalands län jagar till exempel föga sannolikt älg kring länens båda storstäder.

Sören Lifveredson, ekonomichef i Göte­borgs Stad jagar till exempel älg i Strömsunds skogsvidder.

– Jag har jagat där åtta år i rad. Jag fällde inte någon älg själv nu senast men jag såg många, det gjorde jag. Men de var inte inom skotthåll.

Han har tagit ut en veckas semester för sin jaktresa. En resa han ser fram emot.

Vad är det bästa med jakten?

– Avkopplingen, helt klart.

Flertalet andra tjänstemän i Göteborgs Stad ska på jakten i år, bland annat till Jämtland och Värmland. Men de utgör bara en liten del av stadens anställda.

I Överkalix kommun är det desto fler. Maria Henriksson är kommunchef där och berättar:

– Jag skulle uppskatta att det är minst 10 procent som deltar. Men de flesta är bara lediga några dagar och många jagar på helgerna. Men det kan bli lite problematiskt, till exempel inom skolans värld där väldigt många lärare går på jakt.

Hon berättar att de flesta sparar minst en handfull semesterdagar för att kunna ta ut dem i början av jakten.

– Men det får man unna dem. Det är viktigt med rekreation och återhämtning. Och för det mesta så klarar vi verksamheterna utan problem, säger hon.

Tror du intresset för jakten kommer att fortsätta vara stort?

– Ja, för att det är en tradition som ligger långt bakåt i tiden och vi ser också att det hela tiden fylls på med nya jägare. Man skulle kunna tro att en sådan sak som jakt skulle minska år för år, men det gör det inte. Intresset ligger på samma nivå.

Vårt sista nedslag är i grannlänet Västerbotten. Här hittar vi Sveriges minsta kommun, Bjurholm (befolkning 2 428). Där har halva befolkningen jaktkort. 1 212 personer för att vara exakt. Med sina 234 anställda i kommunen så är frågan: är någon alls kvar i kommunhuset?

– Jo, några. Men älgjakten är stor här, det är den. Det är svårt att ange en procentsats men jag kan ju säga att den påverkar planeringen av sammanträdena – vi måste helt enkelt ta hänsyn till jakttiderna, säger Kurt Allan Egelby, kommunchef i Bjurholm.

Sammanlagt skrev 13 523 personer teori­provet för jägarexamen under 2011. Efter Stockholms län var förra årets intresse för provet störst i Norrbotten. Vissa kommuner kommer nog att stå stilla även kommande septembermånader.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum