×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Landstingschefen bröt inte mot lagen

2012-09-20, Tidningenvision.se

Anmälan mot Östersunds landstingsdirektör Karin Strandberg-Nöjdh läggs nu ner. Hon anklagades för att ha brutit mot meddelarfriheten genom att ha efterforskat källor.

Fakta

Enligt lagen får inte myndigheter och allmänna organ efterforska eller försöka ta reda på vem som lämnat uppgifter till massmedier. Sådan efterforskning är ett brott.

Men lagen går att kringgå. En tingsrätt har i ett tidigare fall godtagit en offentlig arbetsgivares förklaring om att han med eftersökningen ”bara ville reda ut missnöje på arbetsplatsen”.  Och Högsta domstolen har friat en politiker som förklarat att hans fråga om vem som informerat media inte haft något utforskande syfte utan bara varit ”spontan”.

De fall som solklart faller in under efterforskandeförbudet är när arbetsgivaren själv medger att han som arbetsgivare, på sin arbetstid och med syfte att bestraffa källan försökt efterforska vem denne varit.

Källa: Thomas Jordan, forskare och lärare i arbetsvetenskap vid Göteborgs universitet.

I juni i år anmäldes Östersunds landstingsdirektör Karin Strandberg-Nöjdh av Moderaternas kretsordförande Gudfast Hellby. Enligt anmälan hade Strandberg-Nöjdh frågat ut två M-politiker om varifrån de fått uppgifter med intern kritik mot landstinget.

– Det är synnerligen allvarligt när hon som tjänsteman ska tala om för en folkvald politiker vad de ska tycka och ta ställning till. Jag ser allvarligt på det här ur demokratisk synpunkt, sa Gudfast Hellby då till tidningen Östersundsposten.  

Ärendet har behandlats av både Justitiekanslern och Åklagarmyndigheten i Östersund. Men nu läggs anmälan ner eftersom efterfrågningarna varit interna och inte har berört uppgifter som lämnats till media.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum