×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Krav på lag om jobb på bibliotek

2012-09-18, Tidningenvision.se

Den nya bibliotekslagen bör innehålla bestämmelser om kompetenskrav och antalet anställda på biblioteken, anser Svensk biblioteksförening.

Det är i remissvaret på regeringens förslag till en ny bibliotekslag som Svensk biblioteksförening lyfter fram att det behövs en paragraf om personalen.

Föreningens förslag är att i lagen slå fast att biblioteken ska ha tillräckligt många anställda och att personalen har rätt kompetens. Därmed vill man betona personalens betydelse för att biblioteken ska klara sitt uppdrag.

– Biblioteken har alltid betytt mycket för människors möjligheter att förändra sin livssituation, som att kunna skaffa sig en annan utbildning eller att påverka aktuella händelser just genom en fri tillgång till information och kunskap. Självklart räcker det inte att tillhandahålla en lokal med böcker och andra medier, vi måste också ha en kompetens som tillgängliggör, vägleder och handleder, säger Inger Edebro Sikström, bibliotekschef i Umeå och ledamot av föreningens styrelse.

Tillräckligt många anställda – hur många är det?

– Biblioteken är en väldigt personalintensiv verksamhet. Det ska finnas resurser så att man kan vägleda och arbeta läsfrämjande.

Den nya bibliotekslagen ska läggas fram för riksdagen i vår, och tanken är att den ska träda i kraft nästa sommar. Regeringen vill bland annat förstärka principen att utlåningen av litteratur – även e-böcker – ska vara avgiftsfri, samt bibliotekens skyldighet att arbeta för barn, ungdomar och andra särskilt prioriterade grupper. Enligt förlaget bör en statlig myndighet hålla koll på kvaliteten på de regionala och kommunala biblioteken så att inte servicen varierar för mycket över landet.

Biblioteksföreningen vill också ha en statlig myndighet som har nationell överblick. En sådan myndighet skulle också kunna besluta om behörighetskrav för personalen.

– Om man till exempel tittar på USA och Kanada har man kravet att den bibliotekarie som jobbar i skolan ska ha pedagogisk kompetens. Men det är en stor fråga att precisera behörighetskrav. Det vi vill är att fästa uppmärksamheten på att kompetens är viktigt om man ska reglera en biblioteksverksamhet, säger Inger Edebro Sikström.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum