×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inte lönt byta jobb inom landstinget

2012-09-27, Tidningenvision.se

Byt jobb! Så lyder ett vanligt råd till den som vill få upp lönen. Men det fungerar inte för alla. Landsting från Skåne till Norrbotten försöker stoppa löneökningar när anställda byter jobb.

Att en viss personalomsättning är bra för verksamheten och utvecklande för personalen är fack och arbetsgivare överens om. Men trots det har de flesta landstingen riktlinjer som slår fast att den som byter till ett liknande jobb inom landstinget inte ska få högre lön.

I Region Skånes lönepolicy står till exempel att chefer på alla nivåer ska samarbeta för att undvika omotiverade löneökningar och de olika enheterna inte ska konkurrera med lön när anställda byter jobb.

Monika Göl, Visions avdelningsordförande i Region Skåne är kritisk till riktlinjerna.

– Det är snålt och kortsiktigt. Det här cementerar hela organisationen i stället för att uppmuntra till rörlighet.

Enligt Monika Göl är den högsta ledningen för Region Skåne mycket tydlig på den här punkten, särskilt när det gäller stora grupper som medicinska sekreterare och tandsköterskor: ingen höjd lön när man byter till liknande jobb.

Men facket försöker ändå peppa medlemmarna att begära högre lön.

– Man ska ha lön utifrån det jobb man söker och de kvalifikationer man har. Det skulle ju kännas hemskt för den som har en låg lön att få det slängt i ansiktet när man får ett nytt jobb.

Gösta Rehnstam är förhandlingschef i Region Skåne. Han säger att det är viktigt med en bra rörlighet, men tycker inte att det är självklart att lönen ska höjas.

– Inte per automatik. Det kan vara nyttigt för den anställde att röra på sig och vidga sina vyer, men det är inte alltid hälsosamt för en enskild verksamhet att någon enskild byter jobb.

Tidningen Vision har ringt runt till landstingen och bilden är entydig. Med några få undantag har de riktlinjer som säger att de som byter till ett liknande jobb inom landstinget inte ska få höjd lön.

I Kronobergs landsting krävs väsentligt förändrade arbetsuppgifter för att få högre lön. Det strider mot Visions avtal som säger att lönen ska sättas individuellt, tycker Else-Marie Banner, Visions avdelningsordförande.

– Man måste alltid titta på individen och vad personen kan bidra med i verksamheten. Om man har individuella löner kan man inte bara hänvisa till en policy.

Annika Kahlmeter är chef för folktandvården i Kronoberg. Hon håller inte med om att policyn strider mot löneavtalet.

– Tandsköterskorna är lönesatta efter det arbete de utför på klinikerna. Du ska inte behöva byta jobb för att få upp lönen.

Är inte risken att er policy hämmar löneutvecklingen?

– Jag hoppas att det inte är så.

I vissa landsting står det i riktlinjerna att lönerna bara ska höjas i den årliga lönerevisionen. Där ska man inte ens tala om lön med sin nya chef i samband med anställningen. Det gäller till exempel Landstinget Blekinge där det står att löneglidning ska "undanröjas".

Det tycker Kjell Svahn, ombudsman på Visions funktion för löner och yrkesvillkor, är en orimlig hållning.

– Men hallå, lönen ska sättas när man får jobbet. Man ska ju inte vänta upp till ett helt år på att få ny lön.

I flera landsting har riktlinjerna vållat strid. I Uppsala försvann just den punkten när man beslutade om en ny lönepolicy i vintras.I Norrbotten vill arbetsgivaren bara höja lönerna vid "väsentligt förändrade arbetsuppgifter". Men Anders Grahn, Visions avdelningsordförande, anser att två olika tjänster nästan aldrig är helt lika och att arbetsgivaren kan använda begreppet lite hur man vill. Följden blir att det är nästintill omöjligt för många av Visions yrkesgrupper att få högre lön vid jobbyte.

– Jag kommer att ta upp det i nästa samverkan. Arbetsgivaren måste konkretisera vad de menar med "väsentligt förändrade arbetsuppgifter". Jag tycker att man alltid ska förhandla om ny lön när man får en ny tjänst, även om det är samma titel, säger Anders Grahn.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum