×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Handled på rätt sätt

2012-09-25, Tidningenvision.se

Att handleda praktikanter är en chans att själv utvecklas. Det menar Pär Baum, löneadministratör i Uppsala läns landsting. De senaste åren har han guidat ett 20-tal studenter in i arbetslivet.

Fakta

1. Informera kolleger om vem som kommer, när och syfte och mål med praktiken.

2. Gör en praktikplanering. Kanske vill ni visa många olika yrkesområden för praktikanten – då gäller det att förbereda för detta.

3. Ordna praktiska bestyr: arbetsplats med dator, nycklar etc.

4. Första dagen. Presentera praktikanten för kolleger. Gå igenom policies, säkerhetsrutiner, arbetstider, telefon- och internet­rutiner, anmälan vid frånvaro m m.

5. Ha regelbundna avstämningsmöten med praktikanten under praktiken. Är arbetsuppgifterna tillräckliga och utvecklande? Vill hon/han ha mer ansvar? Hur fungerar det socialt i arbetsgruppen?

6. Ha ett avslutande samtal och utvärdera praktiktiden. Skriv ett praktikintyg.

Källa: Västerviks kommuns "Checklista för handledare".

"Jasså skulle du komma i dag? Vad ska vi hitta på åt dig då? Stencilera lite, kanske. Vad sa du att du hette?". Så ser värsta tänkbara scenario ut för en nybliven praktikant. Men det är knappast heller något drömläge för handledaren som oförberedd tvingas gå på desperat jakt efter arbetsuppgifter.

Motsatsen till detta nonchalanta mottagande hittar man på Uppsala läns landstings resurscentrum. På fönsterbrädan i löneavdelningens kök tronar ett diplom: 2010 nominerades man till Stora lönepriset av tidningen Personalaktuellt. En orsak var gott omhändertagande av praktikanter.

– Du måste ha en plan, annars blir det ingen bra praktik, säger Pär Baum, som är en luttrad handledare och har jobbat som löneadministratör på landstinget i snart tio år.

Planen måste vara individuellt anpassad för att praktikanten ska få ut mesta möjliga av sina veckor på arbetsplatsen.

– Man måste ha koll på vad de är intresserade av, vill de jobba specifikt med lön i framtiden, eller mer allmänt med administration? Man bygger upp praktiken utifrån vad de har med sig i bagaget och vart de är på väg. Jag ber ofta praktikanten att skicka CV innan för att få en bild.

Praktikantmottagandet styrdes upp när Uppsala läns landstings löneadministration samlades under ett och samma tak för några år sedan. Pär Baum utsågs till huvudhandledare för löneadministrationen, ett uppdrag som förnyas årsvis och ger honom 500 kronor extra i månaden i lön. Dessutom utformade arbetsgivaren och facket tillsammans tydliga riktlinjer för hur praktikanter ska tas emot.

På 2,5 år har ett 20-tal praktikanter passerat revy, Pär Baum har varit involverad på ett eller annat sätt i alla. I dagsläget fördelas hand­ledaruppdragen mellan sju av totalt 20 kolleger.

– Det är många 40-talister i skrået, 40 procent har gått i pension på två år. Det var i det läget vi började ta in praktikanter. Det är ett sätt att göra reklam för arbetsplatsen, att träffa blivande medarbetare. Vi säljer in oss.

Flera nyanställda på lönekontoret har tidigare gjort praktik. Två av dessa är 31-åriga Anneli Koivisto och 27-åriga Emmy Andersson.

Emmy Andersson har gått en ettårig utbildning i ekonomi och lön på Infokomp och gjorde treveckorspraktik i våras.

– Det kändes välkomnade att kliva in här. Alla var trevliga och öppna och jag fick mycket stöd. Dessutom kändes det jättebra att jag kunde få in en fot, säger Emmy Andersson som har en provanställning från mitten av augusti.

Kollegan Anneli Koivisto går på en 1,5-årig utbildning till lönespecialist på Iterum och hade en sex veckor lång praktik i våras. Just nu kombinerar hon studierna med en visstidsanställning på 50 procent som sträcker sig till sista december.

– Jag tyckte att praktiken var jättebra. Jag fick tillfälle att vara med på alla avdelningar och se hur de gjorde.

Redan efter någon vecka fick Anneli Koivisto behörighet till det speciella datasystemet och kunde börja knappa in uppgifter.

– Pär kikade på underlaget för mina beräkningar och gav grönt ljus. Det var jättepositivt för mig. Jag hade inte räknat med att få göra jättemycket själv. Samtidigt var Pär noga med att poängtera att jag var där för min egen skull.

Praktiken blev en aha-upplevelse för Anneli Koivisto.

– Jag kände: "Jag har valt rätt – vad skönt! Det här var kul!" Det blev en bekräftelse, vilken pepp det blev.

Vad ska en bra handledare ha för egenskaper? Förutom att man måste ha yrkeserfarenhet och känna sig trygg i sitt arbete menar Pär Baum att det är viktigt att vara ödmjuk.

– När praktikanten frågar brukar jag säga "det finns säkert andra sätt, men så här skulle jag göra".

Dessutom måste en bra handledare vara nyfiken på att utveckla sitt jobb.

– Jag får vända och vrida på det jag kan, de frågar saker som jag inte tänkt på. Det blir en injektion. Kanske har de praktiserat på något annat företag där man gör saker och ting på annat sätt. Praktikanterna lär mig ofta nya saker, säger Pär Baum.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum