×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

En plats för den som inget har

2012-09-10, Tidningenvision.se

Det är inte ovanligt att flyktingar söker skydd hos kyrkan. En pastor som Tidningen Vision träffar har flera gånger öppnat sitt eget hem som gömställe.

Fakta

• En färsk prognos från Migrationsverket visar att 34 000 människor beräknas söka asyl i Sverige i år, de flesta från Afghanistan och Somalia. Hittills har drygt 11 000 ärenden avgjorts, varav asyl har beviljats till ungefär en fjärdedel, medan drygt hälften har fått avslag.

• Fler än 10 000 personer som har fått beslut om utvisning är gömda eller har flytt Sverige och är efterlysta av polisen.

Han är 22 år. Rädd. Om en månad tvingas han tillbaka till sitt hemland Afghanistan. Han berättar på knackig och fåordig svenska att han flydde landet undan talibanernas dödshot. Först till Iran, vidare till Turkiet och Grekland innan han i maj förra året kom till Sverige.

– Jag vill stanna i Sverige men Migrations­verket har sagt nej två gånger, säger han tyst och tittar ledset ner i bordet.

Men han är fast besluten att inte åka tillbaka. Fast hur han ska göra för att slippa vet han inte.Vi är i en församlingslokal någonstans i Sverige. Ett par dagar i veckan kommer flyktingar hit för att ha något vettigt att göra i väntan på besked om uppehållstillstånd eller, som för 22-åringen, i väntan på utvisning.

– Det gör så ont att höra sådana här berättelser. Men jag råder aldrig någon att gömma sig. Det innebär så många problem som man inte anar, och alla parter far illa av en sådan situation.

Det säger en pastor, verksam i kyrkoförsamlingen, som vet vad hon pratar om. Hon har själv vid ett flertal tillfällen hjälpt flyktingar som har fått avslag på sina ansökningar om uppehållstillstånd att gömma sig.

– De här personerna mår dåligt redan innan de får hjälp att gömma sig, och man sliter oerhört på varandra psykiskt. Att underhålla en hel familj kostar dessutom mycket pengar, trots att de äter billigt.

Även om kyrkofrid, en lag som förbjuder våld och gripanden i kyrkan, anses ha slutat gälla så sent som i mitten av 1990-talet, är kyrkan fortfarande en självklar plats att söka sig till för många som befinner sig i nöd. Här kommer flyktingar med avvisningsbeslut ofta i kontakt med privatpersoner i församlingarna som erbjuder dem gömställen.

– De gör det av barmhärtighet, men de vet inte vad de ger sig in i. Och många klarar heller inte av att fullfölja uppdraget, som ju kan pågå under obestämd tid i flera år. Då kontaktar de kyrkans anställda för att få hjälp, säger pastorn, och menar att då finns ofta inte så många andra alternativ än att ta hand om flyktingarna.

– En sten har satts i rullning som redan rullat så illa. Så jag har känt att jag måste ta över och gömma familjer, trots att jag mår dåligt när jag gör det.

Pastorn har förstås inte möjlighet att ta hand om alla övergivna flyktingar. Men hon brottas med sig själv när hon tvingas säga nej.

– Hur det löser sig för de familjerna vill jag inte veta, säger hon sorgset.

Första gången pastorn hjälpte en flyktingfamilj att gömma sig efter att en församlingsmedlem hade lämnat över ansvaret till henne fick det ett ganska gott slut. Familjen bodde hos pastorn i en månad innan hon hittade ett annat boende, som låg långt bort från myndigheternas synfält. Den hjälpande organisationen kunde ordna skolgång åt barnen under tiden, och till sist fick familjen uppehållstillstånd med hjälp av en duktig advokat.

– Men det här var på 1990-talet, det var lättare att få asyl då, säger pastorn och berättar att barnen har klarat sig bra efteråt.

– Men föräldrarna, suckar pastorn tungt, de var så rädda under den långa tiden de var gömda att det har satt sig i deras kroppar bokstavligen.

Som många församlingar i Sverige har också pastorn en dagverksamhet för flyktingar som söker uppehållstillstånd hos Migrationsverket. Därför har pastorn och personalen på myndighetens lokala enhet en ganska tät kontakt.

– Vi har en god relation, trots att de säkert misstänker att vi hjälper flyktingar som har fått avslag på sina asylansökningar att gömma sig. Men de kan inte fråga oss för de vet att vi har tystnadsplikt.

För att inte avslöja sig krävs stor försiktighet med allt hon gör och säger. Därför är det också få av pastorns vänner som känner till att hon hjälper flyktingar. Då bjuder hon aldrig in folk hem till sig, utan ser i stället till att få gå bort själv. Samtidigt måste hon få allt att verka så normalt som möjligt.

– Jag kan inte ju dra ner persienner eller dra för gardiner, eftersom jag inte gör det i vanliga fall. Så flyktingarna får helt enkelt hålla sig borta från fönstren.

Att gömma flyktingar som är i Sverige illegalt är inte olagligt, men pastorn är förstås rädd för flyktingarnas skull att hon ska bli påkommen.

– Jag minns ett tillfälle när jag hjälpte till att flytta runt en familj till olika ställen varje vecka under ett års tid. Det var mitt i natten – det måste ju vara mörkt när det sker – och plötsligt mötte jag en polisbil. Tänk om den hade stoppat mig för att till exempel blåsa i alkoholmätare! Då hade man också sett ett antal svarta män i bilen. Polisen skulle ju ha bett om deras leg, och sedan skulle utvisningen ha gått fort.

Det är förstås påfrestande att leva i ett sådant hemlighetsmakeri, och enligt pastorn klarar man det inte helt själv, utan hon har kontakt med några personer som hjälper till att lösa saker och göra kloka avväganden.

– Det är skönt att kunna prata med någon när man inte kan sova om nätterna och att ha någon att gråta tillsammans med i jobbiga stunder. Med mina kontakter inom kyrkan är det ju klart lättare att hitta någon som kan ställa upp än det skulle ha varit annars.

Samtalet med pastorn avbryts. Några flyktingar som träffas i församlingslokalen vill gärna passa på att prata med en reporter, i hopp om att en artikel i en tidning ska öka deras chanser att få stanna i Sverige. En ung kille agerar tolk på engelska åt de andra, alla från Afghanistan.

Deras historier är obehagliga att höra på. Sett till statistiken kommer de flesta av dem ändå att få avslag på sina ansökningar om asyl hos Migrationsverket.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum