×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Vision: A-kassan måste höjas till en vettig nivå

2012-10-10, Tidningenvision.se

”Ett fruktansvärt dåligt system", anser Visions ordförande Annika Strandhäll om dagens a-kassa. Vision har varit med och arbetat fram TCO:s förslag till en ny arbetslöshetsförsäkring som presenterades i dag.

Fakta

Två delar. Försäkringen ska ha två delar, en allmän och en frivillig del.

Sänkta krav. Kraven för att få rätt till grundersättning sänks. Det ska räcka med en inkomst på totalt 8 000 kronor under ramen sex månader.

Taket höjs. Inkomsttaket höjs till strax under 27 000 kronor i månaden. Maxbeloppet blir ca 1 000 kr/dag.

Likvärdiga avgifter. De differentierade avgifterna till a-kassan slopas. Det ska kosta högt 150 kronor i månaden oavsett kassa.

Gamla reglerna införs. Kravet för att ersättning från den inkomstrelaterade försäkringen återgår till det som gällde fram till 2007, dvs den som arbetat 70 timmar i månaden i sex månader under en ramtid på 12 månader får ersättning.

Studenterna omfattas. Studenter kan få grundbelopp under tre månader efter examen om de söker arbet, en så kallad "utbildningsbonus".
 

– Det är ett fruktansvärt dåligt system i dag. För Visions medlemmar, om vi räknar bort vår inkomstförsäkring, så skulle endast fyra procent av våra medlemmar få ut 80 procent om de blir arbetslösa. Det är extremt dåligt, säger Visions ordförande Annika Strandhäll.

Om taket höjdes till strax under 27 000 kronor så skulle 75 procent av Vision medlemmarna få 80 procent av sin lön från a-kassan vid arbetslöshet.

Annika Strandhäll menar också att för många av Visions medlemmar i kommunerna så skulle en höjd a-kassa också få andra positiva effekter. Kommunerna har sedan förändringarna i a-kassan 2007 mött allt fler som söker försörjningsstöd.

– Om man tittar på situationen som våra socialsekreterare har inom socialtjänsten i dag så ser vi att de fått en kraftigt ökad belastning. Man får helt enkelt hantera människor som har tillfällig arbetslöshet som sitt enda problem – det borde inte vara socialsekreterarnas jobb.

Arbetsbördan, men också den psykiska pressen, har ökat väsentligt inom socialtjänsten. Vision menar att om arbetslöshetsförsäkringen tar ett större ansvar för dem som är mellan två jobb skulle både kommunernas ekonomi samt arbetssituationen inom socialtjänsten förbättras.

TCO:s förslag går ut på att höja inkomsttaket till 27 000 kronor i månaden, sänkt a-kasseavgift till maximalt 150 kronor i månaden, och att samtliga som trätt in på arbetsmarknaden och söker nytt jobb får rätt till grundersättning i arbetslöshetsförsäkringen på lägst 320 kronor per dag.

Vad är förhoppningen nu?

– Att delar eller stora delar av förslaget ska finnas med i till exempel den fortsatta socialförsäkringsutredningen. Och vi hoppas att TCO:s förslag leder till en rejäl översyn av a-kassan, säger Annika Strandhäll.

Obligatorisk a-kassa, hur har diskussionen i TCO-styrelsen varit kring det?

– Den frågan har diskuterats. Men den vägen har vi avfärdat. Vi tror inte det är vägen, det är bättre att göra som i förslaget och sänka tröskeln in i försäkringen. Att det ska räcka med tre månader att kvalificera in i en grundförsäkring.

TCO beräknar att förslaget skulle kosta 7,5 miljarder kronor.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum