×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Vi kommer föreslå höjd pensionsålder”

2012-10-02, Tidningenvision.se

regeringens utredare vill höja pensionsåldern. Men poängtera att fysiska belastningar måste minska samt att alla ska tjäna på att jobba längre – inte bara höginkomsttagare.

Fakta

20 procenta av akademikerna jobbar vidare
Var sjunde person över 65 år väljer i dag att jobba vidare, visar nya siffror som SCB tagit fram för SVT:s räkning. Under de senaste tre åren har en viss ökning skett bland personer med kortare utbildning, men fortfarande är den största andelen akademiker som jobbar på efter 65 – cirka 20 procent.  

Och många blir företagare
Första halvåret 2012 registrerade sig 978 personer över 65 år som enskilda näringsidkare. Antalet ska jämföras med att det startades 798 enskilda firmor i samma åldersgrupp första halvåret 2011, det vill säga en ökning med 22,6 procent i år. De vanligaste branscherna bland 65-plussarna är konsultuppdrag och uthyrning av olika slag.

Källa: SVT/SCB och Visma

– Vi ska se över 61-årsgränsen, åldersgränsen för garantipension och LAS-gränsen på 67 år. De som vill och har möjlighet ska kunna arbeta längre, säger Ingemar Eriksson, särskild utredare för Pensionsåldersutredningen till tidningen Du & Jobbet.

61-årsgränsen är i dag den lägsta åldern för att ta ut sin pension, åldersgränsen för garantipension är 65 år och LAS-gränsen är när arbetsgivare utan någon motivering kan säga upp en medarbetare.

Exakt hur de nya åldersgränserna ska bli vill Ingemar Eriksson inte uttala sig om. Men de fasta åldersgränserna ska göras mer flexibla är tanken.

För att alla ska kunna jobba längre om de vill behövs dock flera förändringar kopplade till främst arbetsmiljö. Samt att även låginkomsttagare får högre pension om de väljer att jobba några år extra efter dagens 65-årsgräns.

– Det handlar om att de fysiska belastningarna måste minska, men även de psykosociala villkoren måste bli bättre. Det måste bli lättare att få kompetensutveckling och vi måste också underlätta för karriärbyten. Och det kommer att bli lönsamt för alla grupper, inte bara för till exempel högre tjänstemän utan även för offentliganställda kvinnor.

Pensionsåldersutredningens slutbetänkande ska vara färdigt i april 2013.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum