×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tjänstemän tiger om psykisk ohälsa

2012-10-10, Tidningenvision.se

I dag är det Världsdagen för psykisk hälsa. Arbetsmiljöverket visar i en rapport att de fysiska besvären på jobbet har minskat. Men var tionde anställd mår psykiskt dåligt – något som många tiger om på jobbet.

– Fler chefer behöver utbildning för att lära sig att känna igen vanliga tecken på psykisk ohälsa. En chef som på ett tidigt stadium ställer frågor och visar omsorg kan betyda mycket för en anställd som inte mår bra, säger Per Larsson, beteendevetare på Previa, i ett pressmeddelande.

Previa visade här om veckan i en undersökning att nio av tio anställda trivs på jobbet. Men de resterande 11 procenten mår alltså dåligt på sin arbetsplats.

Arbetsmiljöverket har samtidigt visat i en annan undersökning att det i dag är färre som lider av både fysiska och psykiska besvär i arbetet, jämfört med för 10 år sedan. Mäns fysiska besvär har minskat från 12 till 8 procent. Och kvinnors från 16 till 9 procent. Men rapporten visar också att var femte sysselsatt har haft någon form av besvär, ofta stressrelaterade problem eller psykiska påfrestningar.

Kampanjen Hjärnkoll, som drivs av myndigheten Handisam och har i uppdrag att förbättra attityder till personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning, har tillfrågat 1 000 yrkesverksamma tjänstemän. Deras enkät visar att fyra av tio som mår dåligt på jobbet tiger om det. Och drygt två av tre tjänstemän har aldrig tagit upp ämnet psykisk ohälsa med sin arbetsgrupp under det senaste året.
 
– Psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken bakom sjukskrivningarna och ska vi skapa ett fungerande arbetsliv för alla måste tystnaden brytas. Arbetsgivare har mycket att vinna på att arbeta förebyggande och skapa ett klimat där man kan prata mer öppet om psykisk ohälsa, säger Rickard Bracken, projektledare på Hjärnkoll, i ett pressmeddelande.

Psykisk ohälsa står bakom ungefär var fjärde sjukskrivning som är längre än två veckor. Samhällets kostnader för sjukpenning och sjuk- och aktivitetsersättning på grund av psykisk ohälsa uppskattas kosta samhället över 20 miljarder kronor årligen, enligt Previa.

Världsdagen för psykisk ohälsa uppmärksammas den 10 oktober varje år. Bakom dagen står FN-organet WHO, World Health Organisation.

Previa har tillfrågat 50 000 personer om deras hälsa under perioden 2009 till 2011. 

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum