×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stora brister i F-kassans läkarutlåtande

2012-10-02, Tidningenvision.se

En kartläggning som tidningen Dagens Arbete gjort visar att det finns stora brister i de utlåtanden som Försäkringskassans läkare gör. Ibland är det rena lögner som ligger till grund för beslut.

Tidningen Dagens Arbete har granskat samtliga akter i Stockholms län under 2011 där en rådgivande läkare kopplats in. Av 148 avgjorda beslut följde kassan läkarens rekommendationer i 97 av fallen. I 44 fall var underlaget så bristfälligt att det inte gick att avgöra på vilka grunder beslutet fattats.

Tidningen tar upp flera personer som blivit felaktigt bedömda, till exempel fallet Lena. I den rådgivande läkarens utlåtande står det bland annat att hon väger 135 kilo och är storrökare.  Det stämmer inte, Lena väger 90 kilo och har inte rökt på 20 år. Utlåtandet minskar hennes chanser till livränta avsevärt.

– Det är helt uppåt väggarna. Det är allvarliga påståenden. Det är varken förenligt med vad vi vill eller lagstiftningen. En försäkrad som ser sådant här ska till varje pris begära omprövning. Och om det behövs, driva sin sak vidare, överklaga, säger försäkringsdirektör Bengt Stjärnsten till tidningen.

Utlåtande från Försäkringskassans läkare i sjukpenning- och sjukersättningsärenden ska enligt reglerna endast vara rådgivande, men i praktiken följer handläggarna deras omdömen. Endast i sju ärenden gick Försäkringskassans handläggare emot läkarens utlåtande.

Försäkringskassans läkare anlitas som konsulter och betalas per timme.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum