×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Stafettläkare tär på personalens tålamod

2012-10-11, Tidningenvision.se

När stafettläkarna blir fler ökar arbets­belast­ningen för många medicinska sekreterare. På Ekensbergs vårdcentral i Nyköping var de nyligen beredda att gå hem i protest.

Att läkarbristen i landet är stor är ingen nyhet. Lösningen för de flesta landsting är att i stället hyra in så kallade stafettläkare från bemanningsföretag. I till exempel landstinget Sörmland har kostnaderna för stafettläkare ökat trefaldigt på sex år, och uppgick förra året till mer än 38 miljoner kronor.

På Ekensbergs vårdcentral i Nyköping har omsättningen på stafettläkarna varit stor den senaste tiden. I somras hade vårdcentralen nya stafettläkare varje vecka.

Men ju fler stafettläkare och ju större omsättning på dem desto högre blir arbetsbelastningen för de medicinska sekreterarna, menar Katja Harlin, medicinsk sekreterare och fackligt ombud.

– Vårt datasystem är avancerat och tungrott och det krävs vana att arbeta i det. Hyrläkarna är vana vid andra system, så massor av vår tid går åt till introduktion och att lära dem, säger hon och fortsätter:

– Flera av hyrläkarna är dessutom extraarbetande äldre pensionärer, och för dem är det självklart ännu jobbigare att lära sig och orka med det höga trycket vi har här.

Som exempel berättar Katja Harlin om en stafettläkare som missade att skriva ut recept till patienter, något som de medicinska sekreterarna fick reda ut. En annan vägrade att ta emot fler än fyra patienter per dag, sa upp sig och gick på dagen.

– Vi är en jättebra sekreterargrupp och vi sliter som djur, men då var måttet rågat och vi var beredda att gå hem. Det innebar ett jättejobb för oss att boka om alla patienter.

De flesta patienter är förstående, men personalen får förstås också ta emot klagomål från personer som tvingas byta läkare stup i kvarten. Katja Harlin skulle helst se att landstinget inte anlitar stafettläkare över huvud taget.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har beslutat att stödja en samverkan mellan landsting och regioner för att minska beroendet av stafettläkare. Och regeringen har föreslagit att utöka läkarutbildningen med 40 nya platser.

Det motsvarar inte bristen på läkare, något som utbildningsminister Jan Björklund inte haft tid att kommentera när Tidningen Vision försökt nå honom.

Men på Ekensbergs vårdcentral ser Katja Harlin trots allt lite ljusare på den allra närmsta framtiden.

– Vi har nu lyckats anställa tre ordinarie läkare, en har redan börjat och två börjar i slutet av året, säger hon.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum