×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Personal betygsatt inför lönesättning

2012-10-09, Tidningenvision.se

Anställda i Eskilstuna är upprörda över att ha blivit betygssatta och placerade i fyra olika grupper när lönerna skulle sättas. ”Folk ringer och gråter”, berättar Visions ordförande.

Telefonen hos går varm hos Mikael Larsson, Visions ordförande i Eskilstuna kommun. Sedan de nya lönerna börjat meddelas har många upprörda medlemmar hört av sig.

– Vi har haft en period under ett par veckor där cirka tio medlemmar om dagen har hört av sig med synpunkter. Många är upprörda och gråter i telefonen, säger han.

Orsaken är att de anställda delats in i fyra olika nivåer och att många upplever det som kränkande.

– Den högsta nivån är för högpresterande personer som gör jätte­bra ifrån sig och den lägsta för dem där arbetsgivaren har mer att önska i fråga om prestation, säger Mikael Larsson.

I år har Vision i Eskilstuna fått in ovanligt många synpunkter på hur dialogmodellen använts och det finns arbetsplatser där det inte alls fungerat. Det som fallerat på många ställen är enligt Visionmedlemmarna att det som sagts på medarbetarsamtalet inte stämmer överens med den löneökning man sedan fått.

– Många har känt att utfallet blev mindre än vad man väntat sig och att man inte fått någon tydlig motivering från arbetsgivaren. Det ser jag allvarligt på, säger han.

Vision har framfört åsikterna och parterna är överens om att fortsätta jobba för att det ska fungera bättre nästa år.

Vision är dock överens med arbetsgivaren om att lönespridningen i kommunen behöver öka. Men de som ringer tror ofta att Vision gått med på att införa de nya prestationsnivåerna. Så är det inte.

– Vi har inte förhandlat det här med Vision, men vi har informerat om det, säger personalkonsulten Annette Sarasdotter.

Hon förklarar att tanken med de fyra prestationsnivåerna var att belöna skickliga medarbetare och att det inte var meningen att de anställda skulle få reda på var på skalan de befann sig.

– Men vi hade inte för avsikt att vara hemliga. De anställda behövde inte veta var på skalan de befann sig, eftersom cheferna skulle motivera lönen utifrån måluppfyllelse, prestation och de krav och förväntningar som finns, säger hon.

Syftet med att införa prestationsnivåerna var att de skulle användas för att öka lönespridningen i kommunen, som i dag är ganska sammanpressad.

– Lönemässigt skiljer det inte så mycket mellan dem som har ett stort utvecklingsbehov och de allra bästa medarbetarna. En insats som tidigare gav 500 kronor är i dag kanske värd 300 kronor. Det kan bli lite chockartat, säger Annette Sarasdotter.

Kan du förstå att många känner sig ledsna och kränkta av det här?

– Många eller några. Jag vet i dagsläget inte hur många det är som känner så.

Tycker du att ni som arbetsgivare har gjort något fel?

– Det kan upplevas som väldigt nytt. Men rätt eller fel blir en konstig diskussion, det här är en process.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum