×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

LO prövar ny lönemodell

2012-10-16, Tidningenvision.se

Det blir ingen jämställdhetspott. I avtalsrörelsen 2013 vill LO-förbunden i stället pröva en ny strategi för att få upp kvinnors löner – de med lägst löner får påslag i kronor i stället för i procent.

– Detta är ett tydligt stöd för kvinnodominerade och lågavlönade avtalsområden, säger Karl-Petter Thorwaldsson, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i ett pressmeddelande.

Tanken är att de som tjänar under 25 000 kronor i månaden ska få påslag i kronor och på så vis en bättre löneutveckling. De som tjänar över 25 000 kronor ska i stället få påslag i procent.

LO tar även ett första steg mot ett vidare samarbete med tjänstemannaförbunden:

– Det vore väldigt kraftfullt om LO kunde kroka arm med tjänstemännen för att komma tillrätta med de strukturella löneskillnader som i dag råder mellan mäns och kvinnors löner på den svenska arbetsmarknaden, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Visions ordförande Annika Strandhäll välkomnar inbjudan.

– Självfallet är det så att om vi blir inbjudna av andra parter på arbetsmarknaden som har idéer och tankar om hur vi ska åstadkomma mer jämställda löner så kommer vi. Ur det perspektivet så ser vi fram emot en sådan dialog med LO-förbunden, säger Annika Strandhäll.

Skulle du vilja se ett samarbete med LO-sidan?

– Nja, jag skulle inte vilja säga samarbete. Men däremot vill vi lyssna på alla som har kloka idéer och tankar om vad man kan göra för att förändra de relativa lönelägena.

Annika Strandhäll poängterar dock att det finns vissa delar kring förslaget från LO som kanske inte räcker hela vägen för Vision.

– Vår syn på problemet med kvinnolöner, som det brukar heta, handlar inte bara om låglönegrupper. Utan det handlar om att vi har hela sektorer på arbetsmarknaden som är felavlönade i förhållande till utbildning och ansvar – oavsett om man är kvinna eller man. Så frågan, för vår del, är lite större än att det bara handlar om lågavlönade kvinnogrupper.

Men skulle en höjning i rena kronor vara något för de lägst avlönade grupperna i Vision? För att komma i kapp, så att säga?

– Vi är precis i början av avtalsrörelsen nu, så vi stänger inga dörrar för några lösningar eller modeller. Det jag kan säga är att Vision även denna avtalsrörelse kommer ha fokus på de strukturella löneskillnaderna.

Förslaget om den nya strategin ska antas av alla LO-förbund nästa vecka. Visions avtalskrav kommer lagom till jul eller strax innan.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum