×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Kommunanställdas pensionsavtal uppsagt

2012-10-05, Tidningenvision.se

Arbetsgivarna SKL har sagt upp avtalet som reglerar tjänstepensionerna för alla anställda i kommuner och landsting. Uppsägningen som berör över en miljon anställda kom helt utan förvarning.

–SKL sa upp avtalet utan att vi har haft någon kommunikation om detta och det är anmärkningsvärt att de gör på det sättet. Det här kommer självklart att ha stor betydelse för alla anställda i kommuner och landsting, säger Åsa Forsberg på Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR.

Alla som jobbar i kommuner, landsting har ett tjänstepensionsavtal som heter KAP-KL. Det gäller även anställda i företag anslutna till Pacta. Totalt berörs över en miljon anställda och omkring 100 000 medlemmar i Vision.

KAP-KL består i dag av två delar, en avgiftsbestämd och en förmånsbestämd. Alla anställda har den avgiftsbestämda delen där arbetsgivaren betalar in 4,5 procent av lönen till den anställdas framtida pension.

För dem som tjänar över 34 125 kronor i månaden betalar arbetsgivaren dessutom in en förmånsbestämd del som garanterar omkring 60 procent av den lön som överstiger 34 125 kronor.

Det är den förmånsbestämda delen som arbetsgivarna vill ha bort i det nya avtalet. Mer än så vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, inte säga i nuläget.

–Det är vår styrelse som har beslutat att säga upp avtalet. Vi vill ha ett avgiftsbestämt pensionsavtal och det är ett önskemål sedan flera år tillbaka, säger Petter Skogar, förhandlingschef på SKL.

Uppsägningstiden på det nuvarande avtalet är tre månader. Åsa Forsberg tycker det är olyckligt att arbetsgivarna sagt upp avtalet.

–Pensionsavtal ska vara långsiktiga. Nu har man på den kommunala sidan haft flera perioder med väldigt korta pensionsavtal. Det är inte bra eftersom det genererar väldigt mycket övergångsbestämmelser som gör att det blir krångligt. Det hade varit önskvärt att KAP-KL hade gällt längre.

Är det anställda med inkomster över 34 125 kronor i månaden som berörs mest av uppsägningen?

–Ja, det är för dem som det kan bli förändringar. Men eftersom SKL har sagt upp hela avtalet så berör det alla, säger Åsa Forsberg.

Kan det här leda till sämre tjänstepensioner för anställda i kommuner och landsting?

–Vi kommer att göra allt vi kan för att de anställda ska ha en förutsägbar och trygg pension även i framtiden. Det är vårt mål.

Kommer ni att hinna förhandla fram ett nytt pensionsavtal till årsskiftet?

–Det kan jag inte svara på i dagsläget. Allt handlar om vad våra förbund kommer överens om.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum