×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

KI tror på 3 procents lönelyft framöver

2012-10-17, Tidningenvision.se

Lönerna bör öka med knappa 3 procent per år 2013–2015, spår Konjunkturinstitutet i sin senaste rapport. KI pekar vidare på att arbetsmarknadens stora problem i dag är dålig jobbmatchning.

– Arbetslösheten tickar upp till mellan 7,5 och 8 procent och kommer fortsätta ticka upp under 2013. Så lågkonjunkturen fördjupas under närtid, sa Göran Hjelm, forskningschef på Konjunkturinstitutet på dagens presskonferens.

I dag presenterade Konjunkturinstitutet, KI, sin årliga lönebildningsrapport.  Den fungerar bland annat som underlag för Medlingsinstitutet och arbetsmarknadens parter, men KI poängterar att de själva inte har en åsikt om hur lönerna bör öka – rapporten är endast en prognos.

KI konstaterar att de närmsta åren präglas av hög arbetslöshet och låg produktivitetstillväxt i näringslivet. Löneökningarna uppgår till knappt 3 procent i genomsnitt åren 2013–2015, tror KI som baserar sin prognos på parternas historiska beteende. Och arbetslösheten spås minska till 7 procent först år 2015.

Det som sticker ut i årets rapport är arbetsmarknadens matchningsproblematik. Arbetsgivare har svårt att fylla vakanser, då många arbetslösa inte har den kompetens eller utbildning som efterfrågas. Det tros beror på två faktorer, finanskrisen och regeringens politik. Det är i dag fler som är arbetssökande än tidigare och många som söker jobb har tidigare varit utanför arbetsmarknaden.

Men matchningen kommer bli bättre framöver. A-kassans urholkning leder till exempel till att fler tvingas söka jobb – och snabbare. Regeringens åtgärder på till exempel utbildningsområdet antas också förbättra matchningen framöver.

I sina prognoser har KI inte räknat med att EU-krisen går till det sämre.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum