×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inhyrning nödvändigt i Huddinge

2012-10-09, Tidningenvision.se

I Huddinge kommun var det tätt med biståndshandläggare och socialsekreterare från bemanningsföretag i fjol. Helst skulle man bara ha egen personal, men utan inhyrning skulle verksamheten inte fungera.

Kostnaderna för inhyrd personal ökade med över 30 procent i Huddinge i fjol. Notan från bemanningsföretagen landade på totalt 30,5 miljoner kronor för kommunen. Förklaringen finns bland annat på social- och äldre­omsorgsförvaltningen.

– Det är inte optimalt att hyra in handläggare, men ibland måste man. Det handlar om att få en dräglig arbetssituation för personalen, säger Helena Reuterham, chef för biståndskansliet.

Biståndshandläggare från bemanningsföretagen anlitades för att täcka upp vid sjukskrivningar och vid glapp i samband med rekrytering. Men också för att antalet ärenden ökar.

Varför anställer ni inte fler?

– Vi har utökat nu, och vi har ett traineeprojekt för socionomstudenter som har praktik i kommunen och kan vikariera. Men en rekryteringsprocess tar tid och det är inte lätt att få tag på biståndshandläggare på kort varsel, säger Helena Reuterham.

Biståndshandläggare Marie-Louise Arvidsson konstaterar att inhyrningen behövdes. När någon är frånvarande blir det för mycket om ärendena ska fördelas på dem som jobbar.

– Vi klarar bara jobbet i ett par veckor, sedan rasar det om vi inte får hjälp. Och förra året hade vi inhyrd personal nästan hela tiden, säger Marie-Louise Arvidsson.

Hur påverkar det er anställda?

– Det finns en social aspekt. De som är inhyrda blir aldrig som riktiga arbetskamrater. De flesta håller sig för sig själva och gör sin uppgift.

Det har även hänt att inhyrd personal inte klarat jobbet, fattat felaktiga biståndsbeslut eller inte gjort dokumentationen som man ska.

Vad leder det till?

– Att brukaren inte får den hjälp han eller hon ska ha. Vi följer ju upp allting, så det upptäcks efter ett tag när man går in och kollar utredningarna. Då blir det vi som får städa upp, säger Marie-Louise Arvidsson.

Helena Reuterham bekräftar att kompetens inte alltid varit vad hon förväntat sig. I de fallen har hon haft återkoppling med uthyraren.

Den största inhyrningen i äldreomsorgen gäller annars sjuksköterskor, medan det i socialtjänsten är socialsekreterare. I fjol behövdes förstärkning i arbetet med ekonomiskt bistånd och barnutredningar.

– Det har minskat i år, men det ligger högt ändå. De senaste tolv månaderna har socialnämnden hyrt in personal för 2,3 miljoner, säger Kerstin Palén, personalansvarig.

Även hon betonar att man hellre vill ha anställd personal och lyfter fram traineeprogrammet som ett sätt att nå dit. Av de 17 socionomstudenter som senast praktiserade i kommunen har 15 anställts. Men det räcker inte.

– Personalomsättningen är hög. Det är ett tungt jobb med många ärenden. Det tar tid att rekrytera och vi har också kravet på oss att utredningar ska vara klara i tid.

Lisa Odefalk från Adecco är bemanningsanställd och rycker in med kort varsel. Senaste uppdraget: Två veckor på biståndskansliet i Huddinge.

– Jag fick beskedet på torsdagen och var här på fredagen, säger Lisa Odefalk som hyrts in tillfälligt för att arbeta som biståndshandläggare.

Sedan i januari är hon anställd i Adeccos socionomgrupp. Förutom ett längre uppdrag i Huddinge över sommaren har hon också hunnit med att vara inhyrd en period i Stockholms stad.

– Det är en extra utmaning att hela tiden ha nya arbetsuppgifter, chefer och kolleger. Bemötandet på arbetsplatsen är viktigt och här är de väldigt tillmötesgående.

Får du högre lön som bemanningsanställd?

– Jag tror det är väldigt olika beroende på vilken erfarenhet man har. Men generellt är det säkert snäppet bättre. Kravet är ju att man snabbt ska kunna ställa om. Det kan vara nya uppdrag från den ena dagen till den andra.

Vet du var du ska jobba härnäst?

– Ja. Ingenstans. För nu ska jag vara mammaledig.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum