×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hot om böter för dålig kartläggning

2012-10-15, Tidningenvision.se

Under flera år har Halmstads kommun vägrat lyssna på Visions krav på en komplett lönekartläggning. Nu hotar förbundet med repressalier.

– Jag har drivit det här under åtta år och blir beklämd att man inte har större insikt. Det är ett hästjobb kommunen måste göra men vi är beredda på att hjälpas åt, säger Lena Nilsson i Visions avdelningsstyrelse i Halmstad.

Arbetsgivare är skyldiga att göra lönekartläggningar och en analys minst vart tredje år. Arbetsgivaren ska också upprätta en handlingsplan för att motverka och rätta till fel och orättvisor i lönesättningen.

Men eftersom Halmstads kommun inte har lyssnat på Visions ombud har förbundets jurister granskat kartläggningarna från 2005 och framåt. De har funnit att flera viktiga delar fattas. Bland annat har facken inte fått vara med i framtagandet.

– De har bara fått ett färdigt material presenterat för sig, säger Visions biträdande förhandlingschef Eva-Lotta Nilsson.

Jämställdhetslagen säger att arbetsgivaren ska analysera om kvinnor och män med lika jobb har lika löner och villkor. Men arbetsgivaren ska också undersöka om kvinnor och män med likvärdiga jobb har ungefär lika bra betalt. Det kan till exempel gälla enhetschefer inom omsorgen där många är kvinnor och chefer på den tekniska sidan där många är män.

– När arbetsgivaren inte har gjort någon arbetsvärdering har man inte heller kunnat göra en analys. Då har man inte heller kunnat göra någon handlingsplan, säger Eva-Lotta Nilsson.

I mitten av juni skickade Vision ett brev till kommunen och krävde att en plan på en komplett lönekartläggning skulle vara klar senast den 1 september. Annars skulle Vision ansökan om vitesföreläggande hos Nämnden mot diskriminering.

Eftersom inget svar kommit åker nu en av Visions jurister till Halmstad för att tillsammans med arbetsgivaren få igång arbetet med lönekartläggningen.

Personalchefen Karin Åhn­ström känner till Visions kritik. Men hon vidhåller att kommunen gjort det man ska.

– Vi tycker att lönekartläggningen är bra som den är. Vi följer de regler vi behöver som arbetsgivare, säger hon.

Vad ska ni tala med Visions jurist om ifall ni tycker att lönekartläggningen är bra?

– Eftersom Vision har uppvaktat oss vill vi naturligtvis vara lyhörda för det som de tycker att vi behöver utveckla, säger Karin Åhnström.

Problem med bristfälliga lönekartläggningar finns inte bara i Halmstad enligt Lena Nilsson.

– Det finns flera grannkommuner här i Halland som har samma bekymmer. Jag hoppas att Vision löper linan ut om arbetsgivaren inte gör rätt, det ska kosta efter så många år.

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum