×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hon samlar kraft mot våld

2012-10-12, Tidningenvision.se

Hon har lämnat chefsjobbet på polisen med 7 000 underställda och leder nu ett arbetslag med sju medarbetare. Men uppgiften Carin Götblad har fått av regeringen är varken liten eller lätt.

Fakta

Uppdrag: Nationell samordnare mot våld i nära relationer.

Ålder: 56 år.

Bor: Stockholm och Visby.

Första jobb: Fritidsledare på en 4 H-gård.

Fritid:Jobbar mycket och är med mina barnbarn varje helg.

Favoritförfattare: Joyce Carol Oates.

Favoritdjur: Gillar marsvin och tamråttor, det är fantastiska djur.

En regnig fredag i september har Carin Götblad samlat sitt arbetslag i ett vardagligt konferensrum i länsstyrelsens lokaler i Visby. Bärbara datorer och papper täcker bordet och i mitten en tom fruktskål. Efter besök hos polisen, socialtjänsten och högskolan är det dags för taktik- och peppsnack med den innersta gruppen.

– Vi måste öppna våra sinnen och försöka se nya saker. Vi ska inte bara ta de enkla debatterna där vi får medhåll från alla inblandade, säger hon och spänner blicken i sina kolleger.

Trots att kommuner, landsting och myndigheter satsar mycket pengar i kampen mot våldet inom familjer, så hakar inte insatserna i varandra. Därför behövs någon som håller ihop trådarna centralt. Det var budskapet från justitieminister Beatrice Ask när hon i våras gav uppdraget som nationell samordnare mot våld i nära relationer till Carin Götblad.

För den förre länspolismästaren i Stockholm innebar det ett tvärt lappkast. Efter nio år hade hon just lämnat jobbet som högsta chef med över 7 000 underställda med ansvar för en komplex och bångstyrig organisation. Nu satt hon plötsligt i ett ödsligt arbetsrum med tomma bokhyllor inhyst högst upp och längst bort i Socialdepartementets lokaler och skulle komma till rätta med våldet mot kvinnor och barn.

Hjälp, jag kan ju inget om det här. Den tanken flög genom Carin Götblads huvud när hon satt där utan vare sig telefon, kaffemaskin eller medarbetare. Men snart insåg hon att det inte var riktigt sant.

– När jag satte mig in i direktiven förstod jag att min tid som ensamstående förälder, åren som förskollärare på 1970-talet och 20 år som polischef är en bra grund att stå på.

Dessutom är hon ingen rookie som utredare. I betänkandet Kriminella grupperingar föreslog hon för två år sedan en rad insatser för att få stopp på rekryteringen till kriminella gäng. Idén om sociala insatsgrupper där socialtjänst, skola, polis och andra aktörer tillsammans punktmarkerar unga i riskzonen har sedan dess spridit sig över landet.

– När de olika yrkesgrupperna jobbar tajt ihop slinker inte ungdomarna igenom nätet. Maskorna måste vara så här små, säger Carin Götblad och måttar med fingrarna.

Målet den här gången är att komma med konkreta förslag på hur arbetet mot våld i nära relationer kan förbättras. Carin Götblad har handplockat en stab med två domare, en socionom, en beteendevetare, en kriminolog, en journalist och en presschef. Kaffemaskinen har också kommit på plats. Arbetet har med andra ord börjat.

Nu reser hon land och rike runt med stora öron för att höra vilka erfarenheter som finns inom socialtjänsten, behandlingshem, kyrkan, kvinnojourer, polisen och andra myndigheter. Hon kallar det "lyssningsfasen", och hon har egentligen bara en fråga med sig i bagaget: Vad tycker ni att jag ska göra som ni inte kan lösa på egen hand?

Lyssnandet har precis börjat, men några slutsatser har Carin Götblad redan dragit.

– Det är uppenbart att barnen glöms bort. Det är en grupp som regelbundet får stryk av vuxna och de drabbas dubbelt så ofta som kvinnor. Särskilt utsatta är barn med funktionshinder. Jag har själv varit ensamstående mamma i förorten och vet hur det känns att uppleva att man inte räcker till.

Det är inget quickfix-uppdrag som Carin Götblad har fått. Här ryms några av samhällets allvarligaste och mest kontroversiella brott, som barnmisshandel, mäns våld mot kvinnor och det hedersrelaterade våldet.

Och vilka förslag hon än lägger fram i juni 2014 kommer det att storma. För att utredningen föreslår fel insatser eller inte tillräckligt omfattande. För att hon hukar inför problemen eller för att enskilda grupper hängs ut.

Våldet mot kvinnor och barn är en folkhälsofråga som mer eller mindre angår alla människor. Det är Carin Götblads utgångspunkt och nu är det hög tid att börja prata om dessa övergrepp, konstaterar hon. För socialtjänsten och polisen är det naturligt, men inom till exempel skolan och förskolan saknas rutiner och personalen blir stressad när frågan kommer på tal.

– Barnen känner inte till att det finns hjälp att få om de blir slagna. De måste få veta att Bris och socialtjänsten är tillgängliga även för dem annars sviker vi våra barn, säger Carin Götblad.

Det hedersrelaterade våldet är en annan fråga som säkert kommer vålla debatt.

– Vi vet att detta våld förekommer oftare i vissa kulturer än i andra. Vi ska ta den debatten, men inte göra det på ett populistiskt sätt och inte heller vara fega.

Att inte glömma bort dem som utövar våld är en fråga som Carin Götblad återkommer till flera gånger. Aggressiva män som inte upplever att de har något inflytande, varken i familjen eller i samhället, är en svår grupp att nå, konstaterar hon.

– Jag har inga enkla svar, men vi måste sänka trösklarna så att dessa män vågar söka hjälp tidigare. Här finns den kanske största utmaningen av alla – hur skapar vi ett förtroende för socialtjänsten, polisen och andra aktörer bland dem som behöver stödet allra mest?

Utredningsarbetet är fortfarande i sin linda. Vägen fram till slutbetänkandet kommer att kantas av studiebesök, fokusgrupper, hearings, en nationell konferens och en debatt i Almedalen till sommaren.

Vad som kommer att stå i den utredning som hon lägger på Beatrice Asks bord är naturligtvis för tidigt att uttala sig om. Men Carin Götblad har redan tänkt ut en nödplan:

– Jag har redan testat där här med sociala insatsgrupper. Kommer vi inte på något bättre kan det kanske vara en modell som vi använder även för misshandlade kvinnor och barn.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum