×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Här är straffet en merit

2012-10-23, Tidningenvision.se

Han var boss över ett stort gäng knarklangare. Nu har Peter Söderlund lämnat brottets bana och är chef för ett arbetslag där alla utom en har ett kriminellt förflutet.

Fakta

Ålder: 51 år.

Gör: Verksamhetschef och ordförande på X-Cons i Stockholm.

Familj: Fem barn.

Bor: Trollbäcken, Tyresö.

Fritid: Gillar att resa och gå i naturen.

Lön: 33 400 kr/månad.

Andra engagemang: Sitter i socialnämnden och fullmäktige i Tyresö för Miljöpartiet (satsar på riksdagen 2014), nämndeman i Svea hovrätt, styrelsen för Situation Stockholm.

– Var är nycklarna nu då? säger Peter Söderlund och letar febrilt i fickorna.

– Vänta, jag har en dyrksats, skojar kollegan Mikael och börjar gräva i väskan.

Till slut lyckas någon fiska fram en knippa och dörrarna till Peter Söderlunds röriga kontorsrum glider upp. Vi befinner oss längst inne i ideella organisationen X-cons lokaler på Södermalm i Stockholm, som ironiskt nog är en före detta polisstation.

X-cons Stockholm är en förening där före detta kriminella hjälper varandra att leva hederligt och drogfritt och har i dag nära 60 anställda, de flesta med hjälp av lönebidrag och andra åtgärder. Alla utom en har kriminell bakgrund – det är han som håller i ekonomin.

– Här kan man visa på sitt cv att hela livet gått åt helvete. Ju trasigare desto bättre, skämtar verksamhetschefen och Visionmedlemmen Peter Söderlund.

Morgonsamlingen med medarbetarna är precis avklarad och Peter Söderlund har redogjort för dagens agenda som är proppfylld av både svåra människoöden och pengasnack.

Han ska möta 19-åriga Linda som "testat allt i knarkväg" och hennes arbetsförmedlare, planera utbildning med ett coachföretag, träffa Saad som slutade med cannabis för en vecka sedan och söker stöd och till sist ett möte med hemlösa på Stadsmissionen.

Däremellan ett ekonomimöte och strategidiskussioner om ansökningar till Europeiska socialfonden.

– Sedan tar jag lunch halv fem, hämtar sonen på dagis och gör alla kontorsuppgifter på kvällen.

Hela Peter Söderlunds liv går i 120 knyck. Benet hoppar när han sitter, han pratar intensivt, kroppen tycks hela tiden befinna sig i startgroparna.

1998 muckade han från Österåkersanstalten efter att suttit inne halva tiden av sitt 4,5 år långa straff. Han berättar att han började med amfetamin som 18-åring och blev stor narkotika­handlare med internationella kontakter i Afrika och Östeuropa. När han åkte fast var han huvudman för en knarkhärva i Blekinge. Ledaregenskaperna fanns med andra ord redan då.

Men att få och behålla ett vanligt hederligt jobb efter avtjänat fängelsestraff är ingen lätt match. Det kan Peters kollega, sekreteraren och allt-i-allon Susann Elander intyga. Hon var tidigare undersköterska, en karriär som fick ett abrupt slut.

– Arbetsgivaren bestämde sig för begära utdrag ur belastningsregistret på alla anställda. Då upptäckte de min sex år gamla dom. Eftersom jag hanterade mediciner i tjänsten degraderades jag till städgruppen. Det var så förnedrande att jag sade upp mig. Man blir dömd två gånger, säger hon.

Peter Söderlund menar att det blir allt svårare för dömda att ta sig in på den ordinarie arbetsmarknaden.

– Människor med riskfaktorer anställs inte och gruppen exkriminella slås ut ännu mer.

Forskning visar att många fängelsedömda har adhd. Själv har han aldrig fått någon diagnos, men menar att han passar bra in i beskrivningen.

– Adhd, det är en drivkraft, en energi. Om man lärde sig ta tillvara på dessa människor i samhället så skulle man ha fler stora företagsledare. Visst uppstår det vissa problem när man, som jag gör, jobbar med ett arbetslag där alla är risktagare och regelbrytare. Men i kombination med människor som är goda administratörer kan det bli oslagbart.

En av dem som upprätthåller ordning och reda på X-cons är pensionären Ingvar Mattsson, som kommer från Rotary och just nu är
koordinator för ungdomsprojektet Kedjan.

– Någon måste hålla i alla heliumballonger. Det ger mig väldigt mycket att vara här och hjälpa till, säger han.

På X-cons får i princip alla som knackar på dörren en uppgift. Men varje nyanställning innebär att Peter och hans kolleger måste jobba hårdare genom att jaga sponsorer och fakturera för fler föreläsningar. För bidragen föreningen får täcker inte upp för lönen.

In på kontoret kliver Linda, 19 år, tillsammans med arbetsförmedlaren Stefan Mattsson. Peter berättar om arbetsplatsen och alla projekt som är i gång och som Linda kan engagera sig i.

– Så här funkar det på X-cons: Har du en idé? Kör! Sväva iväg för fan – bara du är hederlig och drogfri. Det är farligt för våra medlemmar att känna sig pressade att nå resultat. Människor ska våga sig in i projekt, man ska kunna misslyckas utan att börja missbruka.

Stefan Mattson lovar att Arbetsförmedlingen ska göra så mycket den kan för att Linda ska kunna få anställning och lön. Peter hoppas på snabba beslut och när besökarna har gått säger han:

– På kriminellas arbetsmarknad får du jobb i dag och kan arbeta 24 timmar om dygnet. Ska samhället kunna konkurrera så går det inte med den tröghet som finns i dag. Folk ruttnar.

Mycket av Peter Söderlunds arbete handlar om att försöka påverka Kriminalvården, så att fångarnas utslussning till samhället förbättras.

– Vi måste hjälpa Kriminalvården att lyckas. De tar in för lite influenser från utsidan och då blir det sämre resultat. I dag hålls det goda utanför murarna. Resurserna finns när du åker fast, inte när du släpps ut.

Pengarna ligger fel och borde flyttas från Kriminalvården till folkrörelserna, anser Peter Söderlund.

– Tänk om man lagt en miljard på att hjälpa organisationer som vår i stället för att bygga nya säkerhetsfängelser. En tung narkoman kostar tusentals kronor dygnet på gatan – det vi gör ger en otrolig samhällsvinst. Vi försöker rädda människor, men pengarna finns någon annanstans.

Om det sämsta med jobbet är att behöva slåss för pengarna så är det bästa att möta någon som fått rätsida på sitt liv.

– Att se att människor får blicken tillbaka och börjar tro på något. Att se folk resa sig och bli en resurs i samhället. Det känns stort.

Karin Warne

karin.warne@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum