×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Facket håller koll på uthyrning

2012-10-09, Tidningenvision.se

I Huddinge bevakar Vision kommunens inhyrning av personal. Kravet från facket är att längre vikariat ska annonseras.

Fakta

I Huddinge kommun upphandlas bemanningstjänsterna gemensamt med fyra andra kommuner.

I avtalen för inhyrning av olika yrkesgrupper finns en rangordning som bestämmer vilket bemanningsföretag man i första hand ska beställa ifrån.

För till exempel socialsekreterare är det Bemannia AB som har det lägsta timpriset: Totalt 327 kronor för en erfaren socionom (avtal 2011). För biståndshandläggare har man ännu inte gjort någon upphandling. Där får enhetscheferna vända sig till de bemanningsföretag som har kompetensen. 

När det gäller administrativa tjänster har upphandlarna bestämt vilken timlön den inhyrda ska ha och det lägsta påslag bemanningsföretagen får ange i sina anbud.

Orsaken är att man vill undvika prisdumpning som pressar ner de bemanningsanställdas löner. 

De fem kommunerna som gör gemensamma upphandlingar av bemanningstjänster – Huddinge, Botkyrka, Haninge, Nynäshamn och Värmdö – hyrde 2011 in personal för sammanlagt 104 miljoner kronor, enligt statistik från Statistiska centralbyrån.

– Vi bevakar att man använder seriösa bemanningsföretag som har schysta villkor för sina anställda. Och om det är frågan om längre vikariat säger vi alltid att de ska annonseras ut internt, säger Kerstin Hargin, Visions avdelningsordförande i Huddinge kommun.

kerstin hargin tycker att kommunen sköter det bra. Dels har Huddinge avtal som reglerar vilka bemanningsföretag som anlitas, dels diskuterar man alltid med facket om man vill hyra in personal för längre vikariat.   

Det är inte Vision som organiserar anställda i bemanningsföretagen. Men den personal som hyrs in påverkar verksamheten i stort och det lokala facket ska hålla koll på hur det fungerar.

Kjell Svahn, ombudsman på Vision, tycker att det är allvarligt när bemanningsföretag anlitas inom socialtjänsten.

– Kommunen ska ha en sammanhållen syn på socialpolitiken, en stark känsla av rättssäkerhet och likabehandling. Om man hyr in personal blir det svårare att föra en socialpolitisk linje. Det blir mer ad hoc, säger han.

Även om det inte är fråga om myndighetsutövning och att fatta beslut som rör enskilda bör man vara extra vaksam när personal hyrs in, tycker Kjell Svahn.

– Utredningar ligger till grund för beslut. Om man anlitar en socionom utifrån för att utreda ett omhändertagande av barn bör man lägga lite mer kraft på att försäkra sig om att den håller måttet.

Vad kan facket lokalt göra?

– Hålla koll på vilka som tas in. För att försäkra sig om kvalitet och rättssäkerhet bör man se till att de blir så inlemmade i verksamheten som möjligt, säger Kjell Svahn.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum