×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Unga riskerar förlora på nya sjukregler

2012-11-19, Tidningenvision.se

Vision befarar att den som fått sitt första jobb kommer drabbas om reglerna i socialförsäkringssystemen ändras. Något som just nu håller på att utredas.

I dag räknar man ut hur mycket ersättning man ska få i sjuk- och föräldrapenning genom att uppskatta hur stora inkomster man skulle ha haft framåt i tiden om man inte blivit sjuk eller fått barn.

Men i en ny utredning som tillsatts av regeringen lyfts möjligheten att ersättningarna i stället ska beräknas på faktiska inkomster som man haft tidigare. Och då ska inte bara lönen ingå, utan också förmåner som till exempel traktamente.

En modell som Linda Olausson, ombudsman på Vision och specialiserad på socialförsäkringar, anser skulle drabba bland andra unga som nyss börjat jobba och tidigare inte haft någon inkomst.

– En student som kommer direkt från skolan eller en person som jobbat utanför EU i några år riskerar att inte få någon, eller mycket låg sjukpenning. Det är inte bra vare sig för individen eller samhället, säger hon.

Den som varit föräldraledig och sedan börjar jobba och blir sjuk skulle också drabbas, eftersom sjukpenningen skulle beräknas på föräldrapenningen som är lägre än lönen. Samma scenario gäller arbetslösa som blir sjukskrivna och sjukskrivna som blir arbetslösa.

– På det här sättet urholkas ersättningarna. Det är dock viktigt att komma ihåg att de här förändringarna än så länge inte är något skarpt förslag, utan bara något som diskuteras i utredningen, säger Linda Olausson.

Vision kommer att framföra sina åsikter om utredningen till TCO, som sammanställer ett remissvar från alla medlemsförbunden som sedan skickas till socialdepartementet.

När förändringarna kan bli verklighet är svårt att sia om, men troligen tidigast under 2015 eftersom det är då utredningen ska lämna sitt slutbetänkande.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum