×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Svenska modellen hotad när SAS räddats

2012-11-20, Tidningenvision.se

SAS överlevde. Men de krav som ställdes på de åtta facken inom bolaget har kallats de värsta sedan 30-talet. Och kritikerna menar att SAS bryter mot den svenska modellen.

Danska kabinfacket var sist ut i går med att skriva på avtal med SAS. Alla åtta fackförbunden inom bolaget har nu nya avtal med flygbolaget. Avtal som innebär försämringar och lägre löner för de anställda.

Tidigare har svenska fackförbund gått med på tillfälliga arbetstidsförkortningar i kristider, till exempel inom industrin under 2008. Men avtalade lägre löner har inte existerat på den svenska arbetsmarknadskartan sedan 1930-talet. Arbetsgivare och fack har i stället haft en tyst överenskommelse om att låta företag som inte klarar konkurrensen gå i konkurs. Nu gick inte Unionen med på en lönesänkning på 15 procent som SAS först krävt, men det nya avtalet innebär ändå en klar försämring för de anställda.  

Kritikerna menar att SAS inte har respekterat den svenska modellen. TCO:s ordförande Eva Nordmark ställer sig kritisk till att SAS hotade med konkurs om inte facket gav vika för sämre villkor och att processen gick för snabbt.

– Man har ställt ultimatum och under väldigt hård tidspress förväntat sig att facken bara ska gå med på den plan som ligger, och det tillhör inte den svenska traditionen att bete sig på det sättet, säger Eva Nordmark till Sveriges Radio Ekot.

Akademikerförbundet Sacos ordförande Göran Arrius är orolig för att SAS agerande kan sprida sig till andra delar av arbetsmarknaden och kritiserade i Dagens Nyheter att SAS vände sig direkt till anställda innan man förhandlat med facket.

Martin Klepke på tidningen Arbetet skriver i en analys på tidningens webbsida att Unionen möjligtvis gått med på försämringar i hopp om att SAS antingen överlever framöver eller köps upp inom kort. Men att bara framtiden kan visa om det var rätt val av facket.  

Unionens runt 600 kabinanställda får sina löner frysta ända till 2014, men slipper lönesänkningar liknande de som pilotfacken gått med på. Unionens avtal med SAS innebär också fem år senarelagd pension, försämrat traktamente och försämrad semester. Tjänstgöringstiderna ökar också, från 42 till 47,5 timmar i veckan, schemalagda timmar per dag och månad utökas.

Eva Nordmark med flera från fackligt håll ställer sig kritiska till att svenska staten som största ägare i SAS inte visat bättre ledarskap för den svenska modellen. Kritiken är främst att förhandlingarna borde fått mer tid.

– Särskilt upprörande är att staten som ägare till synes passivt tillåtit en process som började med diktat och sedan förhandling under extrem tidspress om mycket komplicerade frågor. Är det så här staten vill visa engagemang och ledarskap för den svenska modellen? säger Eva Nordmark i ett pressmeddelande.

Finansmarknadsminister Peter Norman menar att situationen med SAS varit unik och att flygbranschen är en speciell bransch. Ekot ställde frågan: Så för staten är det okej att sänka löner i det här fallet? Och fick svaret:

– Jag vill inte recensera, jag kan bara konstatera att alternativet det var en stor arbetslöshet och ett besvärligt läge för inrikestrafiken i Sverige, säger Peter Norman till Ekot.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum