×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Smittade av bokbacillen

2012-11-13, Tidningenvision.se

En buss kommer lastad. Med vadå? Med läslust! Vi besöker Årets bokbuss som sprider bokbaciller till Luleås barn och unga.

Barnbibliotekarien Liz ten Hoeve hjälper fyrorna att hitta bland hyllorna på Luleå kommuns nya barn- och ungdomsbokbuss.

– Kanske Mysteriet vid tjärnen?

– Vad är en tjärn?

– Det är en liten sjö.

– Eller, jag ska nog låna den här i stället.

Rutviksskolan har fått många besök sedan i mars då bussen först började rulla runt mellan Luleås skolor och förskolor. Det luktar fortfarande nytt, plast och trä. Bussen blev precis utsedd till Årets bokbuss av Svensk Biblioteksförening.

En till grupp barn springer över skolgården i kylan och väller andfådda in genom skjutdörrarna. De dras direkt till hyllan i mitten av den ena långsidan – den med Bert och Sune. Böckerna är fortfarande populära, men spökhistorier och Dalslandsdeckarna är annars det som lånas ut mest på just den här skolan.

Rutvik är ett av de närmsta stoppen på turlistan och ligger på pendelavstånd, cirka 20 minuter, från centrala Luleå. En växande bygd med allt fler barn och allt fler nya hus längst de smala gatorna. I mellanstadieskolan går 140 elever. Orten saknar biblioteksfilial och varken skolan eller förskolan har eget bibliotek.

– Då är det extra viktigt att vi finns, säger Liz ten Hoeve, i en andningspaus efter fyrorna.

Den första gruppen femmor kommer först om sju minuter. Anders Åberg passar på att hälla upp en kopp kaffe. Micro, dass och kaffebryggare finns ombord, berättar han stolt. Han är den som kör, men han fungerar även som biblioteksassistent vid hållplatserna.

Bibliotekens antal i Sverige minskar, nära 400 har lagts ned sedan 1990. Om trenden håller i sig så kommer folkbiblioteken vara färre än 1 000 inom tio år.

Svensk Biblioteksförening menar att när det fysiska avståndet ökar så minskar användandet av biblioteken – och i förlängningen läsandet. Det gäller framför allt barn, äldre och funktionshindrade samt biblioteksovana.

För några år sedan lade Luleå kommun ner två filialer. Liz ten Hoeve och Anders Åberg poängterar att bokbussar ska ses som ett komplement, inte en ersättning, till det fysiska biblioteket.

Kulturnämnden i Luleå skrev i samma veva som filialnedläggningarna in i biblioteksplanen att alla barn ska ha lika rätt till fullgod biblioteksservice. Omöjligt, ansåg bibliotekarierna och krävde att kommunen skulle investera i ytterligare en bokbuss. Sedan tidigare fanns en buss i kommunen, kort och gott kallad Bokbussen. Men den hann inte med så många skolor utan fokuserade främst på den breda allmänheten i landsbygdens byar. Politikerna gav med sig och bussen upphandlades under 2011. Det blev en ombyggd Volvo.

– Jo. Vi jobbade hårt för att få den här bussen, säger Liz ten Hoeve.

– Och nu kan den gamla bussen åka oftare till byarna, fyller Anders Åberg i.

Två bibliotekarier och en chaufför anställdes också. De två bibliotekarierna pluggar för att ta c-kort så att bussarna i framtiden ska kunna göra fler turer. Totalt är de nu sju som jobbar i bokbussflottan.

Femmorna kommer in i grupper om sju åtta barn åt gången. Plötsligt slinker två grupper in samtidigt. Liz ten Hoeve försöker få ordning i kaoset. Klassföreståndare Agneta Strand hjälper till. Hon önskar att bokbussen kunde komma oftare, var tredje vecka i stället för var sjätte.

– Men vi är glada att den kommer över huvud taget. För det är svårt att ta med barnen in till stan, säger Agneta Strand.

Lotta Van der Geer säger att hon tycker om bokbussen. I dag lånar hon sju böcker. Bland annat en Bertbok och en om spöken.

– Hon läser jättemycket, liksom flera sidor om dagen! utbrister klasskompisarna.

En riktig bokslukare, som det brukar kallas. Kanske en utdöende art?

– Barnen läser mycket på skoltid. Men på utvecklingssamtalen så ser vi att de sällan läser hemma. Det är ett problem, säger Agneta Strand som nu står och letar efter "Lotta" i bunten av lånekort.

Barn och unga är en särskilt prioriterad grupp i Luleå. Precis som i de flesta kommuner. Biblioteksutredningen och andra rapporter pekar på ett minskat läsande bland unga. Då blir det viktigt med uppsökande verksamhet. I Västmanland gör kommunerna till exempel "berättarrazzior" på en lokalbuss. Bibliotekarier hoppar på och börjar berätta en berättelse och delar ut gratis böcker. Lite av en tvärtom-bokbuss. I Sörmland finns en liten blå husvagn vid namn Bubblan där barn får skapa berättelser tillsammans med bibliotekarier, poeter och musiker. Listan på läsfrämjande projekt för unga kan göras lång.

– Det behövs, för barn i dag läser för lite, konstaterar Anders Åberg.

"För mycket Facebook och sånt", tror han är orsaken. Men han erkänner samtidigt att han själv inte läser så mycket.

– Det blir mest på semestern. Och ibland på helgen. På vardagskvällarna orkar jag inte, säger Anders Åberg lite skamset medan han skannar Lottas bokbunt.

När han skannat den sista barngruppens böcker går Liz ten Hoeve ut för att ta en bild. Hon fotar bussen vid varje stopp och bilderna åker direkt upp på Facebook. Karossen är pyntad med färglada varelser, bokbaciller, på den annars silvriga finishen. Hela bussen glänser i förmiddagssolen.

Några timmar senare parkeras bussen vid Luleås huvudbibliotek. Dagens runda är slut.

– Det är ett intensivt jobb, säger Liz ten Hoeve och pustar ut på det gemensamma kontoret.

Hon har jobbat elva år som barnbibliotekarie i Luleå. Innan dess var hon bibliotekarie 20 år i hemlandet Holland. Hennes första sommarjobb när hon utbildade sig på 70-talet var faktiskt på en holländsk bokbuss.

Magnus Nordin, den andra bussens chaufför, sitter och planerar ett nytt körschema för den äldre bussen. I många byar har posten, matvarubutiken, ja det mesta, sedan länge bommat igen. Det syns i schemat – "Stanna vid fd matbutiken", står det på flera av hållplatserna. Vissa stopp har bara tre fyra låntagare.

– Men alla har rätt till biblioteket, så bussen kommer så länge de vill att vi ska komma, säger han.

På många håll i landet har man börjat spåna vidare på vad mer bussarna skulle kunna göra. Särskilt då för glesbygden. I Falkenberg vill verksamhetsledaren Anders Gistorp till exempel börja köra ut museiutställningar till landsbygdsskolorna. Liz ten Hoeve är lite mer försiktig:

– Det första steget är nu att vi ska vara fyra personer som har körkort, då kan vi köra i två skift och få in fler stopp. Men sen så skulle jag vilja bokprata mer än vad jag hinner i dag. Alltså att man berättar om en viss bok och spelar lite teater utifrån berättelsen.

Det finns även planer på att den nya bussen ska köra turer på kvällarna för att möta barn och unga på fritiden. Ett koncept som andra bokbussar jobbat med.

– Det finns så många möjligheter bara man vill. Och det är så mycket jag vill göra!

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum