×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Regeringen pressas om villkor för socialsekreterare

2012-11-15, Tidningenvision.se

Socialsekreteranas larmrapporter har nått riksdagen. I en debatt igår krävdes stadsrådet Maria Larsson på svar om regeringens ansvar för personalens arbetsbelastning och rättssäkerheten i socialtjänsten.

Det var riksdagsledamoten Eva Olofsson (V) som i en interpellation begärt besked om vad regeringen tänker göra för att socialsekreterare ska kunna efterleva socialtjänstlagen, och om regeringen tänker se över arbetssituationen på socialkontoren.

Utgångspunkten var undersökningar som visar att socialsekreterare pressas allt mer, att personalomsättning är hög och att resursbristen gör att de inte kan följa socialtjänstlagen. Under året har också socialarbetare i bland annat Göteborg, Uppsala och Norrköping demonstrerat och vittnat om en orimlig arbetsbelastning. I Stockholm har Visions och SSR:s nätverk ”Nu bryter vi tystnaden” slagit larm om bristen på resusrer och att utsatta grupper i samhället får det allt svårare.

Både Eva Olofsson och Hillevi Larsson (S) framhöll statens ansvar och menade att försämringar i a-kassan och sjukförsäkringen och bostadspolitiken lett till att kostnader vältrats över på kommunerna som får ta hand om de människor som utförsäkrats.

– Det är ett hårt tryck på kommunernas ekonomi som går ut över personalen i socialtjänsten och även mot de människor som behöver hjälp, sade Hillevi Larsson.

Barn- och ungdomsminister Maria Larsson (KD) lyfte fram regeringens satsningar på att utveckla socialtjänsten med projekt som till exempel evidensbaserad praktik, och betonade att man skickar med nya pengar till kommunerna när man lägger nya uppgifter på socialtjänsten.

– Socialsekreterarna har en väldigt svår uppgift. De gör ett fantastiskt arbete och borde ha en guldstjärna allihop, sade Maria Larsson, men höll fast vid att det är kommunerna som har det yttersta ansvaret för socialtjänsten.

– Att se till att arbetsvillkoren är goda, att man har tillräckligt många medarbetare är kommunernas ansvar, sade hon.

– Kommunernas möjlighet att ta ansvar påverkas väldigt mycket av den nationella politiken, sade Eva Olofsson, som ville se en högre ambitionsnivå hos regeringen.

– Det behövs mer än evidensarbete. Det är basarbetet som inte fungerar, att man inte kan leva upp till socialtjänstlagen, sade Eva Olofsson och tillade att socialsekretararna säkert föredrog fler arbetskamrater framför guldstjärnor.

Kommunerna har huvudansvaret och det handlar om hur man prioriterar, ansåg i sin tur Maria Larsson.

– Min uppfattning är också att det behövs fler socialarbetare i många kommuner. Men det är kommunernas uppgift att se till att man har kvalitet på det sociala arbetet som innebär att man kan och göra det på ett rättssäkert sätt, sade hon.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum