×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ökad risk för fattigdom i Sverige

2012-11-19, Tidningenvision.se

Nya siffror från SCB visar att inkomsterna i Sverige har ökat mer än genomsnittet i EU sedan 2005. Men parallellt med den utvecklingen riskerar allt fler att hamna i fattigdom.

Den så kallade disponibla medianinkomsten har ökat snabbare i Sverige än i de flesta andra länder i Europa. År 2005 var Sverige ett av de länder i norra och västra delen av Europa som hade lägst disponibel inkomst. Men år 2010 låg Sverige bättre till, på åttonde plats.

Samtidigt visar statistiken att det finns risk för att fler i Sverige hamnar under EU:s gräns för ekonomisk utsatthet. Enligt EU:s definition befinner sig individer ”som har en disponibel inkomst per konsumtionsenhet under 60 procent av landets medianinkomst” inom kategorin Risk för fattigdom eller social utestängning.

Andelen av befolkningen med en inkomst under denna EU-gräns har i vårt land ökat från 10 procent år 2005 till 13 procent år 2010. I Sverige är det framförallt arbetslösa och unga som är överrepresenterade i riskgruppen.

Måttet på fattigdom, eller risk för fattigdom, är omdiskuterat och ofta kritiserat. Ett alternativt mått på fattigdomsrisk är så kallad materiell fattigdom. Då ser man i stället på faktorer som: Kan man betala hyra och amorteringar? Och har man råd att ha telefon och liknande i hemmet?

Sverige har lägst andel som befinner sig i materiell fattigdom och andelen har dessutom minskat sedan 2005. Drygt fyra procent beräknas ha en låg materiell standard i dag.

Disponibel inkomst är enkelt uttryckt summan av inkomst minus skatter. Medianinkomsten är den inkomst som storleksmässigt ligger så att det finns lika många inkomster under som över medianen.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum