×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

”Jag gav lönen till syskonen”

2012-11-27, Tidningenvision.se

Fakta

Yrke: Jämställdhetsminister. 
Ålder: 43 år. 
Aktuell: Fick nyligen 2012 års Hedeniuspris för sitt arbete mot hedersvåld och tvångsäktenskap.

Vilket var ditt första jobb?
– Jag städade varannan helg på ett varuhus som hette B&W och låg i Kungsängen. Det var ett extrajobb som jag hade när jag gick i gymnasiet.

Hur fick du jobbet?
– Jag sökte. Jag ville vara självständig och tjäna egna pengar. Och på den tiden var det enklare för ungdomar att få jobb än det är i dag.

Minns du något särskilt från tiden på B&W?
– Det jag minns allra mest är morgonen efter att Olof Palme hade mördats. Som städare jobbade jag alltid på morgonen innan varuhuset öppnade, och därför hörde jag första sändningen på radion före många andra. Jag ringde hem för att berätta det, men ingen trodde på mig först. Det hela kändes overkligt och vi var ju i chock, men vi jobbade ändå.

Hur trivdes du annars på jobbet?
– Det var en jätteskön känsla att tjäna egna pengar, men det var jättetidiga morgnar, och jag är morgontrött, så det var ganska jobbigt att behöva vakna så tidigt.

Hur mycket tjänade du?
– Jag fick ganska mycket i ob-tillägg, så det blev mellan 3 000 och 4 000 kronor i månaden. Det kändes som otroligt mycket pengar.

Vad gjorde du för pengarna?
– Jag gav bort en del till mina syskon och så köpte jag alltid kläder till mig själv, aldrig smink eller smycken.

Köpte du dina kläder på B&W?
– Nej, hahaha, men mina föräldrar köpte jeans till mig där, och det tyckte jag var oaccep-tabelt, så det var därför jag ville tjäna egna pengar så jag kunde köpa mina kläder var jag ville.
Vad har du för nytta av jobbet som städare i rollen som jämställdhetsminister?

– För mig var det viktigaste att jobba och tjäna egna pengar. Jag vill att alla kvinnor ska ha förutsättningar och möjligheter att tjäna egna pengar och bli ekonomiskt oberoende. Alla jobb är viktiga. Den som är beroende av sin partner eller av bidrag är inte helt fri.

Har du något råd att ge till dem utan jobb?
– Ge inte upp, pröva att söka eller utbilda sig för andra slags jobb. Alla jobb är utvecklande för att eventuellt kunna gå vidare.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum