×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hon svindlades på sin pension

2012-11-14, Tidningenvision.se

30 000 kronor. Så mycket anser Vision att medicinska sekreteraren Anita som jobbat i nästan tre år utan tjänstepension, gått miste om. Men motparten är bara beredd att betala 810 kronor.

Fakta

Lönebidragsanställning: Den som har nedsatt arbetsförmåga på grund av ett funktionshinder kan få en lönebidragsanställning. Det innebär att arbetsgivaren får ett bidrag på max 16 700 kronor per månad av lönen.

Statlig lönegaranti: Om en arbetsgivare går i konkurs kan anställda som inte fått sin lön få pengar utbetalda. Men den statliga lönegarantin har begränsningar, till exempel betalas endast lön för tre till fyra månader bakåt i tiden ut och endast upp till fyra basbelopp, eller 176 000 kronor.

När Anita började som medicinsk sekreterare på Gamla Stans Vårdcentral i Stockholm hade hon varit sjukskriven en längre tid och därför fick hon en lönebidragsanställning. Det innebär att arbetsgivaren får bidrag för delar av lönekostnaden. Vårdcentralen var nyöppnad och populär bland patienterna.

– Det var jätteroligt att vara med och starta en verksamhet och jag fick mycket eget ansvar, berättar Anita.

Efter en tid började den glada stämningen bli sämre, folk började säga upp sig. Tiden strax innan landstinget stängde vårdcentralen – efter svidande kritik gällande både patientsäkerheten och verksamhetsredovisningen – beskriver Anita som "kaotisk". När vårdcentralen sedan gick i konkurs i april i år fick Anita varken slutlön, semesterersättning eller någon inbetalning till tjänstepensionen.

Så småningom fick hon lön och semesterersättning, delvis via den statliga lönegarantin, men ingen tjänstepension. Orsaken var enligt konkursförvaltaren att Gamla Stans Vårdcentral saknade kollektivavtal. Men förutsättningen för att få ha anställda med lönebidrag är att arbetsgivaren tecknat kollektivavtal, eller ett liknande avtal som innebär att de anställda har tjänstepension, arbetsskade- och livförsäkringar. Något som Gamla Stans Vårdcentral saknade.

– Jag förutsatte att staten som betalade merparten av min lön hade kollat upp att det var en seriös arbetsgivare, annars hade jag aldrig tagit jobbet, säger Anita.

Det visade sig att hon under större delen av tiden hon arbetat på vårdcentralen varken haft några försäkringar eller fått tjänstepension inbetald, vilket innebär att hon enligt Visions beräkningar gått miste om drygt 30 000 kronor som skulle betalats in till pensionen. Nu driver Visions jurister en process mot Kronofogdemyndigheten, eftersom arbetsgivaren gått i konkurs, för att Anita ska få sina pengar.

– Vår medlem har erbjudits 189 kronor som kompensation för sin förlorade tjänstepension från Kronofogdemyndigheten. Tidigare har 621 kronor betalats ut, allt som allt 810 kronor för tre års förlorad tjänstepension, konstaterar Visions jurist Mikael Ruukel.

Orsaken är att konkursförvaltaren anser att Anita inte kan få mer tjänstepension än vad man hinner tjäna ihop under max fyra månader, vilket är den tidsperiod som den statliga lönegarantin kan täcka upp för.

När Anita beviljades lönebidraget tillhörde hon Arbetsförmedlingen Liljeholmen i Stockholm, och det var alltså de som skulle ha kontrollerat om det verkligen fanns något kollektivavtal. Eva Rundlöf, som är chef där i dag, säger deras rutiner innebär att de alltid kontrollerar att det verkligen finns kollektivavtal om arbetsgivaren uppger det. Hon känner dock inte till fallet, och vet inte om det skett något fel vid det tillfället, eftersom hon inte var chef då.

Anita är både arg och besviken på hur hon behandlats. Först av arbetsgivaren och sedan av staten.

– Det är surt förvärvade slantar, men lika viktigt är att jag vill visa andra att det inte får gå till så här. Om jag inte varit med i facket hade jag inte orkat kämpa, jag vet många som gett upp, säger hon.

I februari i 2013 ska fallet tas upp i domstol och en månad senare avgörs det troligen om Anita får någon tjänstepension.

 

Fotnot: Anita heter egentligen något annat.

Sara Jonerin

sara.jonerin@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum