×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Födelseår avgör vad som gör jobbet kul

2012-11-27, Tidningenvision.se

Baby-boomers, Generation X eller Generation Y? Ditt födelseår avgör vad som ger dig arbetsglädje. Och det borde arbetsgivaren ta fasta på.

Fakta

Du är född: Mellan 1947 och 1965.

Varför Baby-boomers? För att det föddes väldigt många barn under efterkrigstiden.

Så var det då: Välfärdsstaten utvecklas, hårt arbete lönar sig och det finns enorma möjligheter till materiell lycka för Baby-boomers, som börjar rycka sig loss från tidigare generationer. Samtidigt finns en stor respekt för auktoriteter.

Det ger dig arbetsglädje: Att åsikter respekteras, att erfarenhet värdesätts. Du gillar att agera bollplank åt de yngre kollegerna. Lönen är viktig.

Vad som ger arbetsglädje är förstås någonting som skiljer sig från person till person. Men om man ska generalisera går det att koppla synen på arbetsglädje till vilken generation man tillhör.

– De olika tiderna som vi har växt upp i har påverkat oss som personer. Vi är barn av vår tid, säger Henrik Nyman, analytiker på Svenskt kvalitetsindex, SKI, som varje år gör en medarbetarundersökning om arbetsglädjen i Sverige, senast uppdelad i åldersgrupper.

Baby-boomers är den stora kullen som föddes under efterkrigstiden, Generation X är personer födda mellan 1965 och 1979, medan de yngsta i arbetsför ålder tillhör Generation Y.

För Baby-boomers är det viktigt, enligt undersökningen, att åsikter respekteras och att erfarenhet värdesätts för att känna arbetsglädje. Lönen är central för dem, liksom för Generation X, som även vill ha snabb feedback och bekräftelse från chefen.

– Det finns en myt om att 80-talisterna bara tänker på pengar, konsumtion och sig själva. Och visst, de finns, men det är en skev bild.

I stället beskriver Henrik Nyman Generation Y som en grupp där arbetsglädjen är starkt förknippad till anställningstrygghet.

Trots att generationerna beskriver arbetsglädje på olika sätt, är åsikterna som förenar deras syn på densamma ändå starkare.

– Alla tre grupper vill ha möjlighet att påverka hur arbetsuppgifterna ska göras. Och allra viktigast för dem är att kompetens tas tillvara och att de kan känna att de har en funktion.

Enligt Henrik Nyman finns det tydliga samband mellan arbetsglädje och sjukfrånvaro. Medarbetare som känner stor arbetsglädje har färre sjukdagar än dem som är missnöjda. De är dessutom mer lojala mot arbetsgivarna och söker inte lika ofta nytt jobb.

– Så det finns alltså en ekonomisk aspekt på något så flummigt som arbetsglädje kan verka vara.

Lotta Ekstedt

lotta.ekstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum