×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Exoskelett och empati i framtidens omsorg

2012-11-30, Tidningenvision.se

År 2050 kommer välfärdsteknologin att ha tagit över många av de tunga arbetsuppgifterna i äldreomsorgen. I stället blir det mer tid för empati, förutspås i en rapport från socialdepartementet.

”Empati och high tech” heter rapporten som beskrivs vare sig som en prognos eller en vision. I stället vill författarna se den som ett tankeexperiment och iakttagelser kring vård och omsorg som kan inspirera till nytänkande.

Och mycket handlar om teknik. Det mesta av städning, matlagning och personlig hygien sköts av robothjälpmedel heter det i beskrivningen av äldreomsorgen 2050. Dagliga rutiner dokumenteras automatiskt, information hämtas in via sensorer som mäter stress, uttorkning, vikt, medicinering, näring och motion. Loggningen av basaktiviteter gör det lätt att upptäcka om personalen är underbemannad och det går att säkerställa att både anställda och patienter mår bra. De gamla rollatorerna ersätts av exoskelett, servomotorer som sitter utanpå varje led och hjälper till vid behov. De tekniska hjälpmedlen vet också genom erfarenhet vilka personer som trivs tillsammans och styr promenaden så att de äldre får trevligt sällskap.

Dyrt? Ja, kommunernas budgetar kommer fortfarande att vara ansträngda men välfärdsrobotikens intåg gör samtidigt att dagens farhågor om en kostnadsexplosion kommer på skam. Resurserna används till forskning och utveckling av allt bättre hjälpmedel samt att ordna en värdig vardag. Mer empati.

2050 har alla äldre varit med om internetrevolutionen och den 3-D kommunikation som då är i bruk gör det möjligt att kommunicera med en känsla som ligger nära personalig kontakt.

Framtidsrapportörerna räknar dock med att utvecklingen går lite långsammare i socialtjänsten än i sjukvården. Socialtjänsten är inte lika pigg på att acceptera sensorer och automatisk övervakning. Motståndet, som bottnar i resonemanget att det inte går att ha maskiner som tar hand om människor, ger vika först när forskningen om brukarnöjdhet visar att människors trygghet och komfort ökar dramatiskt med de nya sätten att producera omsorg, förutspås i rapporten.

Mårten Kierkegaard

marten.kierkegaard@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum