×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Tolkar kritiserar jobbförmedling via sms

2012-03-12, Tidningenvision.se

Tolkar som är medlemmar i Vision kritiserar tolkföretaget Språkservice för att man förmedlar tolkuppdrag via sms. Tolkarna anser att systemet skapar stress och försämrad rättssäkerhet.

–Det är många tolkar som tycker att det ska tas bort, ska man verkligen se till att rätt tolk får rätt uppdrag så ska det inte ske på det här viset, säger Chris Kosanovic, ordförande i Rikstolk, en avdelning inom Vision som organiserar tolkar.

För ett år sedan började Språk­service, en av de största tolkförmedlingarna i landet, förmedla tolkuppdrag via sms. Metoden började användas då Migrationsverket i sin senaste upphandling krävde att man skulle kunna få en tolk inom två timmar.

Tanken är att förmedlingen, som får in uppdrag från till exempel domstolar, ska skicka ut jobberbjudande till tolkarna i omgångar. Den som är högst meriterad på orten ska få erbjudande först. Om ingen svarar inom en viss tid ska nästa kategori få erbjudande.

Men så fungerar det inte i praktiken enligt Chris Kosanovic. Han har flera exempel på att auktoriserade och icke-auktoriserade tolkar fått erbjudande samtidigt. Uppdraget har då gått till den som svarat snabbast oavsett hur kvalificerad man är.

Det har i vissa fall lett till att bokningar fått göras om i efterhand när myndigheter fått reda på att det funnits bättre meriterade tolkar.Tolkarna tycker också att systemet är stressande.

–Eftersom vi inte får ha mobilen på under tolkningen sitter man med vibrationsfunktionen på. När det kommer ett sms måste man titta. Svarar man inte inom en minut går jobbet till någon annan, det är väldigt stressande, säger Chris Kosanovic.

Språkservice vd Pirkko T Kyllönen säger att hon förstår att tolkarna tycker det är stressigt med sms-förfrågningarna. Men hon hävdar bestämt att de mest meriterade tolkarna alltid kommer först när företaget skickar sms-förfrågningarna.

Hon säger också att det finns statistik på att Språkservice har lyckats förmedla större andel tolkar med rätt kompetens sedan systemet infördes. Men hon håller med om att de som får förfrågningarna inte har särskilt lång tid på sig att svara.

–Det säger sig självt, om vi har två timmar på oss får vi inte alltid tag på de tolkar vi vill sätta på uppdragen. Får vi inget svar måste vi gå längre ned i kompetensordningen.

Har ni skämt bort kunderna genom att gå med på för bra service?

–När de ställer det här kravet i en upphandling har vi två alternativ. Antingen säger vi att vi inte kan leva upp till kraven eller säger vi okej och gör det bästa vi kan. Vi har en skyldighet att se till bolagets överlevnad och då kan vi tyvärr inte bara se till tolkarnas behov, säger hon.

Pirrko T Kyllönen tycker det är synd att myndigheterna ställer allt högre krav på att förmedlingen ska gå snabbare. Då försämras möjligheter att schemalägga tolkarna på ett bra sätt, se till att alltid kunna förmedla rätt kompetens och planera verksamheten.

Kan ni förbättra sms-förfrågningarna på något sätt?

–Det kommer att finnas kvar men vi har planer på att utveckla tekniken. Det finns olika metoder för att förfina sökningarna men jag vill inte avslöja för mycket för det är säkert flera konkurrenter som redan sneglar på den här lösningen.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum