×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Sena samtal kan sinka nya lönen

2012-03-22, Tidningenvision.se

Många Visionsmedlemmar i kommuner och landsting kan få vänta till hösten på sin nya lön. Fler än hälften av kommunerna har inte ens börjat med årets lönesamtal eftersom arbetsgivaren väntar in det nya avtalet.

Nya centrala avtal har de senaste åren inneburit att många medlemmar i Vision får vänta extra länge på sin nya lön. 2010 fick ett 40-tal avdelningar vänta ända till vintern trots att avtalet var klart sista april.

Inför det nya avtalet, som ska vara klart senast 30 april, är fack och arbetsgivare överens om att använda samma samtalsmodell som tidigare år. Vision anser att man först ska ha ett lönesamtal då chef och anställda pratar om årets prestation. Därefter ska chefen föreslå en ny lön i ett separat samtal.

Eftersom man inte pratar om pengar i det första samtalet kan man enligt Vision genomföra det redan innan det centrala avtalet är påskrivet. Då kan de nya lönerna betalas ut snabbare när avtalet blir klart. Men över hälften av arbetsgivarna väljer att vänta med lönesamtalen. Det svarar Visions lokalavdelningar i en undersökning vi har gjort som 68 procent av avdelningarna har svarat på.

En följd av att samtalen inte kommit i gång är att de nya lönerna kommer att dröja på många håll. I kommunerna tror 4 av 10 Visionsavdelningar att lönerna kommer tidigast under hösten. I landstingen tror 8 av 10 avdelningar på en lika stor försening.

Visions förhandlingschef Mona Tapper tycker att det inte är acceptabelt att den nya lönen betalas ut först i höst.

–Det är anmärknings­värt att våra medlemmar ska behöva vänta på ny lön så länge. Förutsättningarna finns för att man skulle kunna skynda på processen, säger hon.

–Vi har ett avtal som går ut sista april och det har varit känt i två år. Den del i löneprocessen som behöver slutföras på arbetsplatserna när det centrala avtalet är klart borde man mycket väl kunna klara av före sommaren.

Mona Tapper ser bara en lösning på att löneprocessen ska fungera smidigare de år då fack och arbetsgivare förhandlar om ett nytt centralt avtal. De lokala parterna måste vara överens om att lönesamtal och överläggningar ska rulla på som vanligt även om centrala förhandlingar pågår.

–De lokala parterna måste ta till sig det synsättet, säger hon.

Kiruna kommun har inte börjat med lönesamtalen.

–Vi väntar på avtalet, det har vi alltid gjort, säger personalchefen Anita Juntti.

Anita Juntti tycker det räcker med ett samtal där chef och anställd talar om prestation och kommer överens om ny lön. Hon tycker det är onödigt att ha två samtal som Vision förespråkar.

–Det tycker vi är dubbelarbete, det handlar också om hur många medarbetare varje chef har och hur tiden räcker till.

Hur ska den anställda kunna påverka sin lön om chefen måste lämna ett förslag på en ny lön i samma samtal?

–Cheferna ser ju sina arbetstagare under hela året. Under lönesamtalet får medarbetarna ett förslag på ny lön som man diskuterar, säger Anita Juntti.

Visions avdelningsordförande Anne-Sofi Koivisto är kritisk till att arbetsgivaren inte satt i gång lönesamtalen. Hon tror att cheferna kommer att få genomföra väldigt många samtal eftersom flera stora centrala löneavtal snart är klara.

–För chefernas skull kan man hoppas på att avtalen inte blir klara samtidigt men så lär det ju inte bli. Lärarnas avtal och vårat blir nog klart ungefär samtidigt, säger Ann-Sofie Koivisto.

Kristianstads kommun resonerar annorlunda och har kommit i gång med lönesamtalen på alla förvaltningar.

–I lönesamtalet pratar man ju inte om pengar, det gör vi först i det lönesättande samtalet när avtalet är klart, säger Visions avdelningsordförande Carina Sickeldal.

När började ni med årets lönesamtal?

–Några började i mitten av februari, vissa är redan klara. Arbetsgivaren har sagt att allt ska vara klart till sista mars så vi får hoppas att de sköter sig därute.

När tror du att medlemmarna kommer att få sina nya löner?

–Om avtalet är klart till sista april kanske det kan bli på junilönen,
säger Carina Sickeldal.

 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum