×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Schysta villkor högst på önskelistan

2012-03-13, Tidningenvision.se

Trendbrottet kom i fjol. För första gången sedan 1989 ökade Vision antalet medlemmar. De yngre nykomlingarna sätter bra arbetsvillkor före högre lön.

Fakta

Topplista efter medlemmarnas svar

1. Facket behövs för att hävda löntagarnas rättigheter och intressen 44 %

2. Många av mina arbetskamrater är med i Vision 40 %

3. Jag är nyanställd 34 %

4. Jag vill kunna få personligt stöd och utveckling av facket 32 %

5. Medlemskapet var gratis de första månaderna 22 %

6. Vision erbjuder bra försäkringar och andra förmåner 13 %

Varför gick du med i Vision? Därför att jobbarkompisarna är med? Eller var det gratiskampanjen som lockade?

När Vision i höstas införde avgiftsbefrielse i några månader för nykomlingar ökade inflödet av nya medlemmar snabbt. Men för de flesta var inte det fria inträdet viktigast för beslutet att gå med. Ideologiska skäl väger tyngre, visar vår enkät som besvarats av cirka 2 000 som gick med i höstas.

Nästan hälften, 44 procent, svarar "Facket behövs för att hävda löntagarnas intressen och rättigheter" när de ska lista de främsta anledningarna till att de gick med i Vision. Bara drygt var femte, 22 procent, tycker att gratiserbjudandet hade stor betydelse.

Det råder också ganska stor enighet om vad facket främst ska syssla med. Att teckna avtal om bra villkor på arbetsplatserna har högsta prioritet för de allra flesta. Likaså att facket ska se till att få upp medlemmarnas löner, samt att stötta enskilda om de hamnar i tvist med arbetsgivaren.

Men de yngsta nykomlingarna skiljer ut sig en del. Dels när det gäller utbildning och anställningsform – de är fler akademiker och visstidsanställda – dels i sina åsikter. Bland dem under 30 år är det bara drygt hälften, 52 procent, som tycker att kampen för högre löner är en av Visions viktigaste uppgifter. Desto fler av dem, 80 procent, tycker att facket först och främst ska se till att ordna bra villkor när det gäller till exempel semester, ob-tillägg och föräldraledighet.

– Det är jag inte förvånad över. Lönen är viktig, men de värdesätter också andra saker som till exempel möjligheten till flextid och andra villkorsfrågor. Det avspeglas också i våra yrkanden i avtalsrörelserna, säger Visions förbundsordförande Annika Strandhäll som framhåller hur facket har förändrats över åren.

– Vi har utvecklat det fackliga erbjudandet så att man ska ha nytta av facket i alla faser i arbetslivet. Då kan karriärcoachning vara en viktig del likväl som kampen för en god arbetsmiljö.

Även när det gäller vad Vision bör lägga mer krut på framöver tycker de yngre att bra villkor på arbetsplatsen har högsta prioritet.

Bland de yngre är det också något större andel som tycker att Vision ska satsa mer på att påverka samhällsutvecklingen.JIMMY HAMMARSTRÖM

Ålder: 48 år.

Gör: Jobbar på HVB-hem.

Bor: Växjö.

 

Därför gick jag med i Vision:

– För över 20 år sedan bestämde jag mig för att bara gå med i a-kassan och inte facket. Jag var less på hur det funkade då och sedan har den inställningen bara hängt med genom åren. Men för ett tag sedan bestämde jag mig för att gå med igen och när jag väl kom till skott visade det sig att det var gratis de första sex månaderna. När jag gick med fick vi även med den sista som inte varit fackligt ansluten på arbetsplatsen, eftersom han tänkte att om jag går med så måste han också göra det.

Fackets viktigaste uppgifter:

– Det tycker jag är att informera om arbetsrättsliga regler och lagar och vad som gäller på arbetsplatsen. Att driva lönefrågor är också viktigt.

Har du haft någon nytta av facket hittills?

– Nej, jag har inte haft något behov av dem. Men jag har fått en baguette och fått gå på hockey så jag är helt nöjd med Vision.

Foto: Mats Samuelsson

 Foto: Anna Rehnberg

EMMA FÄLDT

Ålder: 26 år. Gör: Alkoholhandläggare. Bor: Göteborg.

Därför gick jag med i Vision:

– Jag var med i Tria när jag pluggade och var jättenöjd med det, så jag ville fortsätta engagera mig fackligt när jag fick jobb. Att det blev just Vision är för att jag jobbar kommunalt.

Fackets viktigaste uppgifter:

– Det tycker jag är att informera om vilka rättigheter och skyldigheter man har på jobbet och att stötta enskilda medlemmar. Att förhandla fram bra avtal är också viktigt.

– Jag upplever att Vision riktar sig mycket till unga och driver frågor som känns relevanta för mig. Jag har nyss fått en förfrågan om att vara med i en framtidsgrupp för att fånga upp just yngres frågor.

Har du haft någon nytta av facket hittills?

– Ja, jag hörde av mig och fick karriärcoachning. Varje vecka får jag information från den lokala klubben om vad som är på gång och det tycker jag är väldigt positivt.
Foto: Ulf Palm

AMANDA WIKSTRÖM

Ålder: 23 år. Gör: Jobbar på bibliotek och en fritidsgård. Bor: Ludvika.

Därför gick jag med i Vision:

– Jag gick med i Vision efter en lokal rekryteringslunch i somras. Jag var redan medlem i a-kassan men eftersom jag inte visste hur länge jag skulle vikariera ville jag inte gå med i facket. Men det var så billigt då, 100 kronor för ett helt år för dem under 30 år, så jag gick med ändå. Nu har jag fast jobb.

Fackets viktigaste uppgifter:

– Se till att medlemmarna har bra villkor, bra kollektivavtal och hjälp om något händer på arbetsplatsen. Att jobba för att rekrytera unga tycker jag är en viktig uppgift för facket. Det är inte många av mina kompisar som är med men det kan bero på att de inte har fast jobb. Många äldre arbetskamrater pratar om att det är en solidarisk handling att vara med i facket. De berättar om sin mormor som kämpat för fackliga rättigheter. Men jag tror inte att man lockar unga på det sättet. Jag vill veta vad jag vinner på det. Unga är nog mer egoistiska och det är viktigt att facket framhäver allt man kan få hjälp med om de ska kunna få unga att engagera sig.

Har du haft någon nytta av facket hittills?

– Jag har inte haft något större behov än men jag har varit inne på hemsidan och sökt efter lönestatistik när jag skulle löneförhandla och så läser jag tidningen, som jag tycker är bra. 

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum