×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Nu biter tusentals tandsköterskor ifrån

2012-03-23, Tidningenvision.se

Vid ett möte i går kväll överlämnade ett hundratal tandsköterskor en protestlista till Folktandvårdens vd i Stockholm. Fyra tusen tandköterskor runt om i landet kräver högre lön.

 – Vi vill ha högre lön, vi vill ha extra pengar utöver avtalet.

Med det budskapet mötte ett 100-tal tandsköterskor med ordförande Annika Dovander i spetsen Folktandvårdens vd AnnCharlotte Frank-Lindgren vid ett möte i Visions lokaler i Stockholm. Med sig hade de en protestlista med 4 000 underskrifter.

Tandsköterskorna protesterar mot att de inte fått någon förändring i lönekuverten trots allt mer kvalificerade arbetsuppgifter, uppgifter som tandläkare traditionellt utfört.

– Vi måste ha högre ingångslöner. För annars släpar man efter hela livet. Går man in med 18 000 och en dålig löneutveckling – hur många år tar det då innan man har en dräglig lön? säger Annika Dovander, ordförande för Vision-avdelning inom Folktandvården i Stockholms län.

Nyligen höjdes tandsköterskornas ingångslön från 17 500 till 18 000 kronor. Det räcker inte, det behövs höjda löner och större lönespridning, menar Annika Dovander. En lönespridning på runt 7 000 kronor och en ingångslön på 20 000 efterfrågas.

Efter överlämningen av listan tog tandsköterskorna diskussion med vd AnnCharlotte Frank-Lindgren och personalchef Tommy Bruhn.

– Jag har jobbat inom Folktandvården sedan 1984 och får 22 700 i månaden, är jag inte värd mer? frågade en tandsköterska.

– Det måste till större lönespridning, att cheferna på klinikerna tar sitt ansvar och belönar vissa nyckelpersoner på arbetsplatsen, svarade AnnCharlotte Frank-Lindgren.

– Hur rättvist är det att många nyckelpersoner får 22 000? Är det inte kliniken – tandläkare, tandhygienister och tandsköterskor – som drar in pengar till Folktandvården?

– Nej, det är tandläkarna som drar in pengarna, svarade Tommy Bruhn.

– Men om vi skulle strejka, skulle de dra in pengar då?

– Inte lika mycket, blev svaret.

Undervärderas tandsköterskornas arbete?

– Ja, det gör det. Det är därför vi har förespråkat att det skrivs en arbetsbeskrivning. Så att vi kan bevisa hur mycket vi faktiskt gör – för jag tror inte att de fattar det riktigt, säger Annika Dovander.

Behöver tandsköterskor ryta mer?

– Ja, vi är alldeles för snälla. Vi ska få lön också. Vi har ju tagit på oss allt fler nya arbetsuppgifter och det är roligt att få utvecklas. Men sen följer inte lönen med. Det är det som är felet.

Johan Rönnblom

johan.ronnblom@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum