×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Inspiratör

2012-03-01, Tidningenvision.se

Från helgonförklarad inspiratör till girig skurk som profiterar på de utvecklings­störda. I höstas vände tv-programmet Uppdrag granskning upp och ned på tillvaron för Glada Hudik-teaterns ledare Pär Johansson.

Fakta

Ålder: 41 år.

Titel: Verksamhetsledare.

Arbetsplats: Hudiksvalls kommun.

Bor: Hudiksvall och övernattningslägenhet i Stockholm.

Familj: Två barn och flickvän.

Senast lästa bok: Jag är Zlatan Ibrahimovic.

Det är 13 dagar kvar till Uppdrag gransknings program om Glada Hudik-teatern och dess grundare ska sändas. I Läkerol Arena i Gävle har Pär Johansson just klivit upp på scenen och landets socialchefer är med på noterna direkt från nedsläpp.

Det blir en show helt i publikens smak – en häxblandning av tuffa tacklingar och eleganta finter, djupaste allvar och drastiska skämt. Med gubbkepsen på sned och på sjungande hälsinge­mål predikar Pär Johansson om alla människors outsläckliga behov av att bli sedda, behövda och tagna i anspråk.

Sju månader tidigare insåg han att något var i görningen. En journalist från SVT:s Uppdrag granskning ringde och frågorna var många. Hur går jobbet som teaterledare på heltid i Hudiksvalls kommun att förena med ett flitigt och lukrativt extraknäckande som föreläsare? Hur kommer det sig att de utvecklingsstörda skådespelarna bara får 920 kronor i arvode per föreställning när han själv får 8 500?

Det hade blivit sammanlagt sex intervjuer och dessutom hade flera av Pär Johanssons chefer och medarbetare intervjuats. Det var uppenbart att något stort var på gång, men när han står där på scenen framför landets socialchefer och tackar för applåderna vet han inte vad som väntar om 13 dagar.

– Jag förstod att jag skulle hängas ut som en skurk, men visste inte hur anklagelserna skulle se ut. Det var en fruktansvärd tid, jag levde under en oerhörd press och blev nästan apatisk. Jag har min flickvän och mina kamrater att tacka för att jag överlevde, berättar Pär Johansson.

Onsdag den 12 oktober sändes programmet som nog kan sägas ha delat landet i två delar – för eller emot Pär Johansson.

Var han en gudabenådad inspiratör som visat att det omöjliga är någonting fullt möjligt om man bara vågar konfrontera sina egna och andras fördomar? Eller en simpel lurendrejare som försnillat kommunens pengar och blivit rik på sitt mantra om allas lika värde?

Uppdrag granskning med Janne Josefsson i spetsen satsade alla kort på det andra alternativet. Till sin hjälp tog man domedagstrummor som ekade ödsligt genom hela programmet.

– Det var som filmen Sjunde inseglet och jag var ju inte direkt hjälten i deras berättelse. Den var en absurd upplevelse att se sig själv målas ut som skurk. Det tog mig fördjävligt hårt för jag tyckte att bilden av mig var orättvis.

Framgångssagan om Glada Hudik-teatern och deras ledare är flitigt återberättad i tidningar, tv-dokumentärer och till och med i en biofilm. Den började i mitten på 1990-talet då Pär Johansson arbetade på dagcentret i Hudiksvalls kommun och föreslog att man skulle starta en teatergrupp där de utvecklingsstörda kunde vara med.

Förslaget möttes av blandade känslor från både kolleger och föräldrar, men trots det gick ridån upp för den första föreställningen Tomtar på rymmen. Det stora genombrottet kom 2005 med Elvis som har setts av över 170 000 personer innan den lades ner i höstas.

Dundersuccé således. Och Pär Johansson är mannen som gjorde det möjligt och placerade Hudiksvall på den kommunala mirakelkartan.

Med sin osannolika teaterresa i bagaget har han blivit en av landets mest efterfrågade föreläsare. Utöver de 30 000 kronor i månaden som han tjänar som kommunanställd verksamhetsledare har Pär Johansson dragit in 15 miljoner kronor under de senaste tre och ett halvt åren till sitt eget bolag.

Det var främst kring dessa pengar som inslaget i Uppdrag granskning kretsade. Snåla arvoden till de utvecklingsstörda skådepelarna och att teatern har blivit allför elitistisk var andra saker som han fick stå till svars för.

På punkt efter punkt anser Pär Johansson att anklagelserna är felaktiga: Det finns klara gränsdragningar mellan heltidstjänsten inom Hudiksvalls kommun och uppdraget som föreläsare. Dessutom stämmer parterna löpande av hur arbetet fungerar. Kritiken att teatern i takt med framgångarna har blivit alltmer elitistisk, tycker han är orimlig.

– I början fick alla sjunga och då lät det för djävligt rent ut sagt. Ska man sjunga måste det låta bra – den vägen är självklar, tycker jag. Det var först när vi började ställa krav på sång- och skådespelarprestationerna som det började hända saker. Det har lett till en enorm utveckling och det är vad hela Glada Hudik-teatern bygger på, att man får göra det man är bra på.

– Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att ingen utvecklingsstörd inom den dagliga verksamheten i Hudiksvall blir utan omsorg bara för att han eller hon har en dålig sångröst. Man kunde lätt få det intrycket av programmet.

Arvodena till skådespelarna var kanske det som väckte mest känslor med inslaget i Uppdrag granskning. Är det rimligt att de utvecklingsstörda som drar publiken till teatern tjänar 920 kronor per föreställning, var en fråga som många ställde sig?

– Vi är en verksamhet som vill göra rätt. Vi har tagit hänsyn till olika parametrar som sjukpensionen och bostadsbidrag. Det är intressant att Teaterförbundets jurist hävdar i programmet att våra skådespelare ska ha betalt som professionella. När vi sen frågar om vi får bli medlemmar i förbundet så säger man nej. Då var vi plötsligt inte proffs längre.

– Men vi ser över lönesituationen och tar hjälp av olika instanser för att hitta rätt nivå. Bland annat Försäkringskassan som menar att det inte alls är så enkelt som det framställdes i programmet.

På en punkt är han självkritisk. Kom­munen tillämpar dubbel attest, det vill säga att det alltid är två personer som ska granska och slutattestera varje faktura. Pär Johansson förklarar att han var ouppmärksam när han som nummer två godkände fakturor från en resebyrå som felaktigt gått till kommunen.

– Det handlar om sammanlagt 10 500 kronor sedan 2007. Där var jag oaktsam och vi har numera andra rutiner, säger han.

Stora pengar hade medvetet försnillats. Den uppfattningen fick många tittare som följde programmet. Det ledde till en polisanmälan, som dock lades ner relativt snabbt. I brist på "substans", som chefen för Gävleborgspolisens rotel för grova brott uttryckte saken.

Mest glädjande för Pär Johansson var det reservationslösa stödet från skådespelarna och Hudiksvalls kommun. Och att skådespelarnas föräldrar i en debattartikel slog tillbaka mot kritiken i programmet. De skrev att "Glada Hudik-teatern har gett våra söner och döttrar en fantastisk resa" och "som föräldrar hoppas vi innerligt att Pär Johansson orkar och vill fortsätta att jobba med våra barn".

– Jag är för granskning och tycker det är en självklarhet i en demokrati. Men man måste göra det objektivt och visa båda det positiva och negativa.

– Jag känner att jag och vår verksamhet har gått stärkta ur det här. Att skådespelare, föräldrar, arbetsgivare och kolleger tror på mig och är det absolut viktigaste.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum