×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Hanna slåss för de ungas rättigheter

2012-03-21, Tidningenvision.se

Redan på högstadiet visste Hanna Nyberg vad hon ville göra efter gymnasiet. Fyra år senare slog drömmen in – hon fick jobb som ungdomsombud i Umeå kommun.

Fakta

2004 anställde Umeå kommun, som första kommun i landet, ett ungdomsombud. I dag finns fyra ombud som är 18–22 år och arbetar under två år. Flera kommuner har ungdomsombud, men uppläggen ser mycket olika ut.

Sveriges ungdomsråd, som bildades 2003, är en samarbets- och intresseorganisation som arbetar med att stödja och stärka de cirka 50 anslutna ungdomsråd som finns runt om i landet.

Trots att det är förbjudet enligt lag finns det väldigt mycket åldersdiskriminering i samhället. Som ungdomsombud får jag möjlighet att peppa de unga och lära de vuxna att i stort sett alla medborgerliga rättigheter också gäller för dem som inte fyllt 18 år."

I lunchrummet högst upp i Umeå stadshus är Hanna Nyberg med sina 20 år antagligen den yngsta personen. Vant slevar hon upp sin lasagne och berättar om det engagemang som hennes mamma såg spår av redan på dagis och som har lett henne till jobbet som en av Umeå kommuns fyra ungdomsombud.

Redan i fjärde klass valdes hon in i elev­rådet, i sexan blev hon kamratstödjare, på högstadiet var hon med och bildade ett så kallat ungdomsråd och snart var hon ordförande i Umeå centrala ungdomsråd.

På gymnasiet skakade hon liv i ett insomnat elevråd och blev snart själv ordförande. Ja, Hanna Nybergs cv berättar om en aktiv ung kvinna som har arbetat både länge och målmedvetet för att stärka ungas inflytande både i skolvärlden och i samhället i stort.

– Många säger att unga människor inte har någon möjlighet att påverka, men det är inte sant. Lägger man ned lite tid och engagemang finns det mycket man kan åstadkomma.

För Hanna Nyberg är det den starkaste drivkraften – vetskapen att det går att få gehör för sina idéer även om omgivningens ointresse tycks överväldigande. När ungdomarna i Umeå saknade aktiviteter på söndagarna, lyckades hon och ungdomsrådet sy ihop en Vattenfestival med bland annat Adam Tensta och över tusen besökare slöt upp.

Sånt boostar självförtroendet och redan i nionde klass bestämde sig Hanna Nyberg för hur debuten i arbetslivet skulle se ut. Hon skulle bli ungdomsombud i Umeå kommun. Punkt slut.

– Jag visste att en tjänst skulle bli ledig när jag gick ut gymnasiet. Jag var helt inställd på att jobbet var som klippt och skuret för mig, säger hon.

Lasagnen är uppäten och Hanna Nyberg slår sig ner i det arbetsrum som hon delar med kommunens övriga ungdomsombud. Hon fick drömjobbet på hösten 2010 och arbetar nu med särskilt ansvar för frågor kring fritid, kultur och samhällsbyggnad.

Hennes jobb är att få ungdomarna att vara med och bestämma om kommunens framtid. Till exempel ta reda på vad de vill med det nya området Ung och Aktiv som snart ska byggas vid älven. Här ska det bli en levande mötesplats med allt från skatepark, kafé och teaterscen till parkour park, boulebana och en lekplats för mindre barn.

– Vi har bjudit in ungdomarna och förslagen har strömmat in. Kommunen kan naturligtvis inte förverkliga alla önskningar, men alla idéer kommer faktiskt från ungdomarna själva, säger Hanna Nyberg och ser nöjd ut.

En stor del av hennes arbete går åt till att hjälpa och stödja Umeå centrala ungdomsråd, där hon själv var ordförande en gång. Det är en partipolitisk obunden förening för unga Umeåbor som vill ta saken i egna händer och inte nöjer sig med att sucka över att det inte finns något att göra.

Torsdagar – den dag hon träffar rådet – är bästa dagen på hela veckan för Hanna Nyberg. Då är tempot högt och tonen uppsluppen och planerna på billig fika, julmys, rockkonserter och aktivitetskvällar avlöser varandra i rask takt.

– Det är pang pang liksom på deras möten. De är inte så noga med att följa dagordningen och annan formalia men de är underbart kreativa och entusiastiska.

En annan arbetsuppgift är att besöka skolor och prata om demokratiska rättigheter. Här finns stora kunskapsluckor, konstaterar Hanna Nyberg.

Som ung får man till exempel begära ut allmänna handlingar, överklaga beslut, ordna en demonstration och skriva medborgarförslag. Men det har de flesta unga människor ingen aning om. Detsamma gäller för många vuxna, skyndar sig Hanna Nyberg att påpeka.

– Då är risken uppenbar att man inte ger plats att åt de unga människor som försöker ta egna initiativ. Det enda som skiljer den som är 15 år från den som är 25 år är att tonåringen inte får rösta i allmänna val. I övrigt är rättigheterna desamma, säger hon och viftar med en liten gul broschyr som hon brukar dela ut i skolorna.

Om ett halvår lämnar Hanna Nyberg jobbet som ungdomsombud. Visst hade hon gärna fortsatt ytterligare ett år, men uppdraget är tidsbegränsad till två år och egentligen tycker hon att det är bra.

Efter ett par år i stadshusets korridorer är det lätt att börja låta som en kommunaltjänsteman, konstaterar hon. Förekomsten av ord som "implementera" och "direktiv" ökar och avståndet till ungdomarnas eget språk växer.

– Vi ska vara unga och ha en koppling till ungdomsvärlden. Det är viktigt för ungdomarna, men det är också något som många av mina äldre kolleger på kommunen uppskattar.

Det första ungdomsombudet i Umeå anställdes för nästan tio år sedan och med dagens fyra ombud ligger kommunen långt fram. Att man utsågs till Årets ungdomskommun 2008 kan ses som ett tecken på att det långsiktiga arbetet har burit frukt.

Men mer behöver göras, tycker Hanna Nyberg. Ett ungdomspolitiskt program som stärker ungdomarnas inflytande står högst på hennes önskelista.

– Unga människor deltar inte i medborgardialogen, kommer inte till samrådsmöten och läser inte kommuninformationen i lokaltidningen. Vi måste hitta nya kanaler som fungerar för en yngre publik.

För egen del vill hon fortsätta att jobba med människor och försöka göra världen lite bättre. Nyligen kandiderade hon till posten som ordförande i Sveriges ungdomsråd och inom kort får hon veta om uppdraget blir hennes.

– Det vore fantastiskt att få jobba med ungdomsfrågor på en nationell nivå i en organisation som jag älskar.

Ett drömjobb med andra ord. Och det har ju hänt förut att Hanna Nyberg får det jobb som hon drömt om.

Niklas Lindstedt

niklas.lindstedt@vision.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum