×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Fler anmälningar mot präster och diakoner

2012-03-22, Tidningenvision.se

Svenska kyrkans domkapitel får ta emot allt fler anmälningar mot präster och diakoner. Antalet har fyrdubblats sedan år 2000 och Svenska kyrkans jurister är överraskade.

År 2000 gjordes sammanlagt 15 anmälningar som begär prövning av en prästs eller diakons rätt att utöva kyrkans vigningstjänst. Elva år senare var antalet uppe i 64. Det handlar bland annat om sexövergrepp, klagomål på prästens eller diakonens levnadssätt, brott mot tystnadsplikten och samarbetsvårigheter.

Enligt Kyrkans tidning är det första gången någon sammanställt uppgifterna från alla stiften. Därför har ökningen inte uppmärksammats tidigare.

Svenska kyrkans rätts­chef Maria Lundqvist-Norling har ingen förklaring till ökningen. Men hon tror att det kan bero på att man i samhället uppmärksammat övergrepp inom katolska kyrkan och att det skulle ge fler anmälningar även i Svenska kyrkan.

– Om det har lett till att fler fall blivit anmälda så är det positivt eftersom det är bättre att missförhållanden lyfts upp till ytan och hanteras, säger hon till tidningen.
 
Göteborgs stift har haft flest ärenden under 2000-talet, 90 stycken. Det är också flest ärenden per anställd präst och diakon.

Före 2004 fanns bara en påföljd för de som fälldes av domkapitlet, att man inte längre får tjänstgöra som präst eller diakon. Därefter infördes ytterligare två påföljder, skriftlig erinran och tre års prövotid.

Trots att antalet anmälningar ökat kraftigt är det ungefär lika många präster och diakoner som fråntas sitt ämbete som tidigare.
  

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum