×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Få fälls för arbetsmiljöbrott

2012-03-19, Tidningenvision.se

Trots att 60 personer dog på jobbet förra året och tusentals skadades allvarligt är det ovanligt att misstänkta arbetsmiljöbrott leder till fällande domar. Det visar en granskning SVT:s Rapport gjort.

Rapport har granskat alla misstänkta arbetsmiljöbrott mellan 2008 och 2011. I de fall brottsrubriceringen var vållande till annans död ledde bara 14 procent av alla misstänka brott till fällande dom. Vid vållande till kroppsskada var det bara i 4 procent av fallen som det blev en rättslig påföljd.

Det är sällsynt att någon person ställs till ansvar, det vanligaste straffet är företagsbot.

–Är det på det sättet arbetsmiljölagen fungerar i realiteten, då måste man göra om den, säger Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metall Norrbotten till Rapport.

–För då kan man bara konstatera, att vill man ta bort någon, då är det bättre att köra över nån med truck på arbetsplatsen, än att slå ihjäl nån ute på stan.

Även Arbetsmiljöverket riktar kritik mot att det är så få fällande domar. Generaldirektören Mikael Sjöberg menar att fler fällande domar skulle leda till säkrare arbetsmiljö.

–Jag kan inte drömma om att lagstiftaren i grunden har tänkt att sig att situationen ska se ut så här. Och jag tror att det är viktigt att fler åtal går till domstol och självklart att fler också döms, säger han till Rapport.

Även åklagarkammaren för arbetsmiljöbrott ser stora brister i dagens system. Chefsåklagare Mats Palm menar att lagen måste ses över och att polisens utredningar måste bli bättre.

–Alla led kan bli bättre när det gäller bekämpningen av arbetsmiljöbrott - åklagare, polis och tillsynsmyndigheter. Men den enskilt väsentligaste bristen, som jag ser det, är att det inte finns tillräckligt med fredade polisresurser för att utreda de här brotten, säger Mats Palm.
 

Lasse Nilsson

lasse.nilsson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum