×

Bli medlem i Vision - 3 månader kostnadsfritt

Fackförbundet för dig inom kommun, region, kyrka och bolag kopplat till välfärden. 

Läs mer om medlemskapet

Glöm inte att gå med i a-kassan!

Läs mer om A-kassan Vision

Är du arbetssökande och vill bli medlem?
Sms:a "Vision" till 71501 så hjälper vi dig.

Gå vidare

Jag godkänner villkoren för medlemskapet i Vision. Det innebär att jag är medveten om att mina personuppgifter registreras i Visions medlemsregister för att kunna erbjuda mig medlemskap i enlighet med föreningens stadgar (läs mer under vision.se/stadgar). Jag kan läsa mer om hur Vision hanterar mina personuppgifter på vision.se/personuppgifter.

Med hjälp av de uppgifter jag lämnar betalas medlemsavgiften genom automatiskt avdrag på min lön varje månad. Om det inte är möjligt får jag ett inbetalningskort hemskickat med posten eller till Kivra om jag har en digital brevlåda. Jag kan också välja att betala via autogiro eller e-faktura

Mina uppgifter skickas till de försäkringsbolag som Vision har avtal med. För att teckna hemförsäkring till medlemspris behöver jag själv kontakta det bolag Vision hänvisar mig till. Jag ansluts automatiskt till personförsäkringar hos det försäkringsbolag som Vision samarbetar med, men då försäkringar kan omfattas av exempelvis hälsokrav bör jag noga läsa informationen som skickas hem till mig när jag blivit medlem och kontakta försäkringsbolaget om jag inte uppfyller anslutningskraven. Om jag betalar avgiften till Vision via löneavdrag kommer även försäkringspremien (personförsäkringar) att dras så.

Inkomstförsäkringen ingår i medlemskapet men jag behöver vara med i en a-kassa för att ha rätt till ersättning vid en eventuell arbetslöshet.

Glöm inte söka medlemskap i a-kassan! Läs mer om det på https://www.akassanvision.se/

Eller sms:a "Vision" till 71501 så ringer vi upp dig!

×

Hitta på Vision

Ensamkommande barn kassako för kommuner

2012-03-08, Tidningenvision.se

Ska de ensamkommande, asylsökande unga bli räddningen för Sveriges glesbygd? I många avfolkningskommuner ger ungdomarna både nya arbetstillfällen och ett viktigt ekonomiskt tillskott.

Fakta

236 av 290 kommuner har i dag avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande barn och unga. För ett år sedan var det 185 kommuner som hade avtal. En statlig utredning från 2011 föreslår att Migrationsverket ska kunna tvinga alla kommuner att ta emot ensamkommande barn.

Under 2011 sökte drygt 2 600 ensamkommande barn asyl i Sverige. De närmaste åren räknar Migrationsverket med att det kommer öka till 3 100–3 300 ansökningar per år.

De allra flesta ensamkommande ungdomarna dyker upp i storstäderna. Har Migrationsverket inga kommuner att anvisa barnen till blir de kvar i ankomstkommunen. Det innebär ett väldigt hårt tryck på några få kommuner, exempelvis Malmö.

Det är framför allt unga pojkar från Afghanistan och Somalia som kommer ensamma till Sverige. Och för varje år har de blivit fler.

–De senaste tio åren har vi varje år slagit rekord i antalet ensamkommande asylsökande barn. Och från och med augusti i fjol hoppade det upp ytterligare en nivå, säger Richard Svanegård, på Migrationsverket.

Någon enkel förklaring till ökningen har han inte. Det är många orsaker som samspelar, menar Richard Svanegård.

Ett tydligt mönster bland de kommuner som tar emot ensamkommande ungdomar är att små kommuner med minskande befolkning har oproportionellt många boendeplatser jämfört med sin folkmängd. Några exempel:
 

  • Sorsele med färre än 3 000 invånare har 33 platser. Avsevärt mer än stora kommuner som Norrköping, Linköping och Helsingborg.
  • Hofors med under 10 000 invånare har 30 platser, dubbelt så många som den tio gånger större grannen Gävle.
  • Hylte, den enda kommun i Halland som tappar invånare, har också flest platser i sitt län.
  • Övertorneå i Norrbotten med drygt 4 100 invånare har 27 platser, mest i länet tillsammans med Luleå.

Henric Barsk är föreståndare på ett av kommunens tre boenden. Han upplever att verksamheten som startade 2007 har varit ett lyft för gränskommunen vid Torne älv.

–Ekonomiskt är det jättebra för Övertorneå. Vi köper allt lokalt och gynnar företagen här, och det ger många arbetstillfällen. Det är 25 fast anställda och sammanlagt runt 40 anställda kring den här verksamheten.

Utöver anställda på de tre boendena innebär mottagningsverksamheten arbete för bland annat lärare, socialsekreterare och gode män. Och finansieringen är säker.

Migrationsverket betalar runt 1 900 kronor per plats och dygn, sedan finns ytterligare ett antal ersättningar till kommunen. Från statens sida är tanken att verksamheten inte ska innebära merkostnader för kommunerna. Flera kommuner menar dock att ersättningen är för låg.

Socialchefen i Övertorneå, Ann-Kristin Andersson, hoppas också att de ensamkommande som får uppehållstillstånd ska stanna kvar i kommunen, och på sikt ta jobb inom sektorer där det inom ett antal år kommer bli personalbrist, som äldreomsorgen. I flera andra glesbygdskommuner har det dock visat sig svårt att få ungdomarna att stanna.

Övertorneå har en annan erfarenhet. Av 45 unga som lämnat boendena och fått uppehållstillstånd bor 20 kvar på orten.

–Och av de som har lämnat har de flesta hört av sig och vill komma tillbaka, säger Henric Barsk.
 

Oscar Magnusson

oscar.magnusson@sktf.se

Artiklar

Till arkivet

Kom i kontakt med Vision

Vision nära dig

Hitta ditt Visioncenter, avdelning eller klubb

Vårt frågeforum